Billboard-klipp om Ruth Brown, Roy Brown och Gatemouth Brown – Fredag 16 oktober 2020

Tre gånger Brown i dagens inlägg med klipp ur mina sparade Billboard genom åren. Ruth Brown var på 50-talet en pionjär inom R&B och var Atlantics första verkliga stjärna.

Jag är verkligt glad över att att upplevt henne live. Hon kom på Sverige-turné i juni 1980 ihop med andra storheter i et R&b-paket ordnat av Slim Notini och Jonas “Mr R&B” Bernholm. Hon avled av en stroke 17 november 2006.

Roy Brown var även han en pionjär inom R&B. Mest känd för sin hit och komposition Good Rockin´ Tonight från 1948, men han hade många fina inspelningar utöver den. Som Let The Four Winds Blow och Party Doll vilka båda gick in på Hot 100 1957.

Roy signerade en LP från Route 66-etiketten till mig 1976 på Kåren

Roy började spela in skivor hemma i New Orleans redan 1945. Han kom också till Sverige och jag såg honom på Kåren i Göteborg 1 mars 1978 kompad av Roffe Wikströms Hjärtslag. En mycket vital sångare på ett sprudlande humör. Mycket minnesvärd konsert. Men redan 25 maj 1981 gick Roy Brown bort i en hjärtattack vid 56 års ålder .

Clarence “Gatemouth” Brown var en fin bluessångare och framförallt gitarrist som dock fick leva lite längre. Han var 81 år när han avled 10 september 2005.

R.L Burnsides dödsruna fanns i samma Billboard som Gatemouth Browns. R.L. var 78 år när han dog i Memphis 1 september 2005. En genuin och unik bluesman som fick ett sent genombrott via skivbolaget Fat Possum. Han kom till Sverige flera gånger. Till Göteborg så tidigt som 1979 och sedan också 1994. Han spelade också på Åmåls Blues Fest 1995.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *