Tre Motown-profilers minnestexter i Billboard – Måndag 2 november 2020

Motown skapade stor musikhistoriaunder främst 60-talet. Mest profilerade blev förstås frontartisterna men bakom dem fanns många viktiga personer. Låtskrivare och producenter som Holland-Dozier.Holland, och studiomusiker som James Jamerson och Benny Benjamin.. Här ät ytterligare några av dem som låg bakom framgångarna.

Robert White var gitarrist på mängder av Motown-inspelningar. När han avled 27 oktober 1994 i sviterna av en hjärtoperation var han bara 57 år.

Tenorsaxofonisten Junior Walker var en Motown-musiker och låtskrivare som i eget namn fick stora framgångar. Från första hitsingeln Shotgun 1965 (egen låt som nådde plats 4) fram till Walk In The Night 1972 fick de in hela 21 låtar på Hot 100. Jr. Walker & the All Stars var gruppnamnet på Motowns underetikett Soul och de blev listplacerade på Billboard med alla sina tio album 1965-1972. Han föddes 1931 och hette egentligen Audrey DeWalt II. Han dog i cancer 23 november 1995.

Harvey Fuqua kom fram via gruppen the Moonglows från Cleveland,Ohio De spelade in för Chess Records och spelade från mitten av 50-talet in fina doo wop-klassiker som Sincerely och Five Commandments Of Love.

Harvey spelade också in skivor ihop med Etta James innan han kom till Detroit 1961 där han gifte sig med Motown-bossen Berry Gordys syster Gwen. Från 1963 var Harvey “head of artist development” på Motown och var även verksam som producent för bl.a Marvin Gaye och the Temptations. Samt inte minst för Jr. Walker & the All Stars. Harvey Fuqua föddes 27 juli 1929 och avled i Detroit 6 juli 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *