Billboard-texter om John Fahey, John Lewis och Barney Kessel – Fredag 6 november 2020

John Fahey var en amerikansk gitarrist med kultstatus. Han skivdebuterade redan 1959 på legendariska Takoma Records. Han ägde också skivbolaget som tog sitt namn efter Faheys hemstad, Takoma Park, Maryland, en förort till Washington, D.C.. Han sålde sedan Takoma år 1977 till Chrysalis. John Fahey dog 22 februari 2001 i Salem,Oregon och var då 61 år gammal.

Så till några av jazzen stora . John Lewis var pianist och låtskrivare.Mest känd som en av grundarna till mycket populära The Modern Jazz Quartet. De bildades 1953 och gav ut storsäljande album på Prestige fram till 1956 och därefter på Atlantic. Ofta med eget material komponerat av Lewis. De turnerade ofta även i Europa och höll på till 1974 för att redan 1981 återförenas. Han var 80 år när han avled 29 mars 2001.

Barney Kessel var en av jazzens bästa gitarrister. Född i Muskogee, Oklahoma 1923 började han musicera i mycket unga år och fanns med i flera storband och t. o.m ihop med Charlie Parker redan på 1940-talet. På 50-talet var han bl. a gitarrist i Oscar Petersons Trio. Meriterna var många och som ses i artikeln nedan var han även gitarrist bakom många artister utanför jazzvärlden. Jag träffade honom för en intervju i Göteborg på 80-talet. En trevlig pratstund inne vid Handelshögskolan minns jag och min artikel kom in i Göteborgs-Posten. Han var 80 år gammal när han avled i San Diego 6 maj 2004.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *