Nya färgglada EP-skivor i samlingen – Söndag 8 november 2020

Tre svenskpressade amerikanska EP-skivor idag. Först doo wop-gruppen The Marcels från Pittsburgh, Pennsylvania. De slog igenom 1961 med Blue Moon som var listetta i USA och spelades mycket även i svensk radio.

Uppföljarhiten i USA var en version av Gershwins Summertime som dock inte nådde högre än plats 78. Tredje singelhiten var denna Heartaches som blev 7;a i USA. B-sida på singeln där My Love For You. Denna EP var den andra och sista som kom ut under 1961 i Sverige med the Marcels 1961. Snygg etikett.

Dee Dee Sharp kom även hon från Pennsylvania, från storstaden Philadelphia där hon föddes 1945 under namnet Dione LaRue. Hon började som bakgrundssångerska på Cameo Records 1961 och fick då artistnamnet Dee Dee Sharp. Första hiten var ihop Chubby Checker i låten Soul Twistin´ följd av Mashed Potato Time. Båda kom ut i mars 1962 och nådde bägge 2;a plats på Billboard. Den senare dock listetta på Cash Box-listan. Tredje hiten Gravy och fjärde Ride! nådde båda Top 10 och återfinns här på EPn.

Mer bakgrund kan du läsa på baksidestexten på denna EP som var den enda Sverigepressade med henne och som kom på Simon Brehms skivbolag Karusell.

Tredje EPn är klassiska hitlåten California Sun. Dock inte med The Rivieras som vi hade med länge på Tio I Topp under 1964. Detta är original-hiten från 1961 med Joe Jones som först hade slagit 1960 med låten You Talk Too Much. Joe Jones levde mellan 1926-2005 och kompositören av denna låt var den profilstarke trumpetaren, producenten och låtskrivaren Henry Glover (1921-1991).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *