Fler EP in i samlingen – Johnny Hallyday och Freddie Bell & the Bell Boys -Onsdag 18 november 2020

Johnny Hallyday var Frankrikes rockkung med en lång karriär. Han föddes 1943 och dog i lungcancer 2017. Skivdebuten kom 1960 och han lär ha sålt ca 100 miljoner skivor i sitt hemland. På denna EP ger han sig på bl.a Hey Joe som vi mest känner från Jimi Hendrix version som gavs ut i december 1966. På EPn har han bra engelska arrangörer i form av Reg Guest (känd bl.a från Scott Walkers skivor) och David Whittaker (känd för produktioner med många franska och engelska artister samt kanske mest för filmmusik).

Freddie Bell & the Bell Boys var en amerikansk grupp från Las Vegas som var en av de första att spela rock med R&B-stuk. Bildad 1952 av Freddie bell ( eg. Ferdinando Dominick Bello) som levde 1931–2008). De skivdebuterade 1955 på lilla Teen Records med Hound Dog. De kom 1956 till Mercury Records. Den första singeln för dem där blev välkända Giddy Up A Ding Dong, vilken även hördes i filmen Rock Around the Clock.

Låten blev trots den lanseringen märkligt nog ingen hit i USA men väl i Australien, Frankrike och i England där den nådde en 4;a plats som bäst. Gruppen var även den första amerikanska rock and roll gruppen att turnera i Storbritannien när de var supportact för Tommy Steele 1957. Min svenskpressade EP som fick namnet Vol 2 innehåller bl.a. Hound Dog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *