Dizzy Gillespie till minne – Måndag 23 november 2020

Dizzy Gillespie var en av de allra största inom jazzmusiken. Trumpetare, bandledare och kompositör. Även sångare vid tillfällen. Han var en av de som utvecklade jazzen på 1940-talet och var i framkanten i den nya be-bop musiken på 1950-talet. Han låg bakom kompositioner som A Night In Tunisia och Salt Peanuts. Med många fler.

Dizzy Gillespie besökte Sverige vid flera tillfällen. Första gången redan 1948. Till Lisebergs Konserthall kom han för tre kvällar 1962, till deras stora scen 1974 och sista gången i väst var när han spelade på Dergårdsteatern i Lerum den 6 maj 1990. Dizzy fick också andra årets Polar Music Prize, men tyvärr blev det postumt då han avled vid 75 års ålder den 6 januari 1993.

Billboard skrev följande om honom den 16 januari 1993.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *