Warren Zevon skall vi alltid minnas – Lördag 28 november 2020

Wareen Zevon var en av de allra bästa amerikanska rockartisterna från mitten av 70-talet fram till sin alltför tidiga död i lungcancer. Han avled vid bara 56 års ålder i Los Angeles den 7 september 2003. Hans fem album på Asylum åren 1976-82 är ett måste i en skivsamling. De övriga listade nedan också förresten. Hans gärning summeras bra i Billboards text ovan.

1987-89 kom två album på Virgin. Åren 1991-1993 tre album på Giant Records som ingick i Warner-koncernen. De tre sista från 1999-2003 kom på Artemis Records.

Nyutgåva av livealbumet Stand On Fire från 1981

Warren kom till Sverige en enda gång. Han åkte i Europa för albumet Sentimental Hygiene som hade kommit 1987 och han kom med eget band på europaturné från 2 februari 1988. De kom till Kåren i Göteborg den 20 februari 1988. De var även i Stockholm (på Melody 18/2) Uppsala och Lund på denna hans enda Sverigeturné. Den 11 februari spelade de på Montmartre i Köpenhamn.

Bandet bestod av Greg Beck (gitarr), Karen Childs (keyboards), Jennifer Condos (bas) och Ian Wallace (trummor). Den senare känd från sin tid i King Crimson och även med Jackson Browne med vilken han turnerade 1986. bl.a i Stockholm. Warren hade spelat i Danmark en gång tidigare, den gången på Roskildefestivalen 1983.

Konserten på Kåren var riktigt bra. Vill minnas att det var lite mer än halvfullt, kanske 400 personer inne. Jag och min kollega på Sveriges Radio Leif Hedegärd fick tillsammans med en finsk journalist träffa Warren efteråt. Det blev en uppsluppen stund där Warren skämtade en del minns jag. Det var kanske cirka 20 minuter vi fick och jag hade bandare med mig. Men tyvärr har det bandet tyvärr förkommit. Trist.

Låtlista

Lawyers, Guns and Money
Detox Mansion
Boom Boom Mancini
Johnny Strikes up the Band
Roland the Headless Thompson Gunner
Excitable Boy
Sentimental Hygiene
Accidentally Like a Martyr
Werewolves of London
The Factory
Veracruz
Carmelita
Play It All Night Long
Reconsider Me
Ain’t That Pretty At All

Extralåtar
Desperados Under the Eaves
Poor Poor Pitiful Me
Jeannie Needs a Shoote

Fyra av låtarna, nummer 2,3,8 och 14, är från Sentimental Hygiene. Den sista låten här är den han fick av Bruce Springsteen och är medkompositör till. Den kom på Warrens album Bad Luck Streak In Dancing School från 1980. Nu i år har Springsteen gett ut låten själv på sitt album Letter To You.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *