Två svenska EP i samlingen – Olle Adolphson och Karl Gerhard – Söndag 29 november 2020

Olle Adolphson (1934-2004) var en av de allra bästa inom svensk vis-och populärmusik. Han hördes ofta på radio i min barndom och främst var det de två översta låtarna på denna EP. Just dessa med melodier av Olle men med text av Beppe Wolgers. I övrigt var han själv en lysande textförfattare.

Hans fina komp på låtarna på denna utgåva kom från Thore Swaneruds ensemble. Thore levde 1919-1988 och var pianist och vibrafonist. Han ledde från 1949 en egen orkester.

Vad gäller Olles utgåvor på skiva så kom EMI år 2004 ut med en box om tio CD och en DVD. Med 283 sånger, varav 85 tidigare inte funnits tillgängliga på skiva. Tillsammans med Evert Taube-boxen den mest omfattande svenska skivboxen i min samling,

Olle Adolphsons liv skildras i nya biografin Trubbel av Jan Malmborg. Sedan tidigare har jag två böcker om honom. Dels gedigna doktorsavhandlingen Visan som gåva -Olle Adolphsons litterära konstnärskap. Skriven av Charlotte Ulmert 2004 och den är på 400 sidor.

Boken Folia Visor-dikter kom på Bokförlaget Korpen 1983. Den innehåller ett drygt 40-tal vistexter med illustrationer av Olle själv. Texterna är också försedda med antingen piano- eller gitarrackompanjemangs-noter.

Karl Gerhard (1891-1964) var en flitig skivartist, På 40-talet mest för Odeon och HMV. Från 1951-55 spelade han in ett antal skivor för etiketten Cavalcade. De kallades EP men innehöll bara två låtar. Här med en av hans mest kända En katt bland hermelinerna med Filikromens visa, en Bellman-melodi med ny text på andra sidan.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *