Engelska EP-skivor in i samlingen – The Rolling Stones + Cliff Richard & the Shadows – Torsdag 3 december 2020

Detta är den första export-EPn för The Rolling Stones. Från 1964 och ingen av dessa låtar kom som singel i England och är inte listplacerade där. De var inte singlar i Sverige heller men här blev Tell Me deras tredje Tio i Topp-låt och deras första listetta den 2 januari 1965. Etta i tre veckor. I USA var den deras andra hit på Hot 100 och nådde en 24;e plats sommaren 1964. Då med I Just Want To Make Love To You som b-sida,

Time Is On My Side blev deras fjärde USA-hit och nådde så högt som plats 6 i slutet av 1964. Med Congratulations som B-sida. Den anges som skriven av Jerry Ragovoy i Billboards listning .

Jerry Ragovoy

Jerry Ragovoy (1930-2011) använde pseudonymen Norman Meade. Den spelades först in av danskfödde jazztrombonisten Kai Winding 1963. På den är det sång av Gospelaires som bara sjunger själva titeln, ingen övrig text. Men den version som Stones hörde är den från tidigt 1964 med Irma Thomas. Den hade då fått en utökad text av Jimmy Norman. Den blev B-sida till hennes singel Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand).

Så det som står på min EP att den är skriven av Meade-Norman är alltså mer rätt. Det är två personer. Rolling Stones spelade in låten samma år i två versioner. Den första versionen som spelades in har ett orgelintro och togs med på det amerikanska albumet 12×5.

Cliff Richard hade fina år redan från starten av sin karriär. Först med kompbandet The Drifters som snart fick byta namn till The Shadows. Här är en fin EP från 1960 med fyra av deras hits.

Som synes på baksidestexten hade det också innan denna kommit tre stycken EP tagna ur albumet Cliff Sings. Det blev til slut fyra stycken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *