Sköna jazz-EP/singlar in i samlingen – Fredag 4 december 2020

Chris Barber är en legendarisk engelsk jazzmusiker och bandledare, Född 1930 är han än idag aktiv på scen och med nya skivor. Eller var fram till coronan åtminstone.

Jag har sett honom med sitt stora band på Konserthuset i Göteborg 2005 och 2007 och när Van Morrison spelade på Bragebacken var Chris gäst på tre låtar. Jag gjorde en ca. 20 minuter lång telefonintervju med honom för fyra år sedan. Han hade knivskarpa minnen från långt bak i tiden. I Göteborg hade han bl.a spelat på Konserthuset 1964 och 1968 mindes han. Här är EPn med hans största hit Petite Fleur från 1959. Skriven av legenden Sidney Bechet.

Det är del tre i en EP-serie Chris Barber Plays utgiven i Sverige av Metronome. I England gavs Petite Fleur ut som singel på Pye och i USA där den nådde plats 9 på Hot 100 år 1959 kom den på Laurie Records.

Merit Hemmingson var tidigt ute med sin orgeljazz. Långt innan hon blandade upp med “folkmusik på beat” fick hon ge ut en live-LP på Sonet inspelad på Stockholmskrogen The Esquire Club. Här är singeln från 1966 med låtarna Watermelon Man och A Taste Of Honey där hon backas av egna the Meritones

Danske Svend Asmussen (1916-2017) är nog kanhända den främste jazzmusiker Skandinavien fått fram, En virtuos på sin violin och en skön entertainer. Med the Swe-Danes hade han ihop med Ulrik Neumann och Alice Babs några fina år kring 1960. Både före och efter det en internationell karriär. Här är en EP ihop med svenske Mats Olssons orkester. Förstaspår är en version av Hans Christian Lumbyes “Columbine”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *