Dave Brubeck till 100-årsminne idag – Söndag 6 december 2020

Den amerikanske jazzpianisten och kompositören Dave Brubeck föddes för exakt 100 år sedan idag, När han avled den 5 december 2012 var det en dag före han skulle fyllt 92 år. Ett långt och innehållsrikt liv med en fantastisk karriär för mannen som var i framkant inom “cool jazz ” på 50-och 60-talet.

Han bildade Dave Brubeck Quartet 1951 ihop med Paul Desmond på saxofon, Bob Bates på bas och Joe Dodge på trummor. Från 1956 med Joe Morello på trummor och från 1959 med Eugene Wright på bas. Det är sättningen Brubeck, Desmond, Morello och Wright som är den verkligt klassiska. De kom att spela ihop till 1969.

Kända för en rad fina inspelningar men främst för de med s. k asymmetriska taktarter som Take Five, Unsquare Dance och Blue Rondo A La Turk. Brubeck fortsatte efter gruppens upplösning att spela tillsammans med Paul Desmond fram till dennes för tidiga död vid bara 52 års ålder 1977.

Dave Brubeck gjorde otaliga andra inspelningar långt upp i åren, bl.a med barytonsaxofonisten Gerry Mulligan, en annan av den kaliforniska coola jazzens förgrundsfigurer, Av Brubecks många egna kompositioner har även In Your Own Sweet Way och The Duke blivit jazzstandards.

Jag har länge ägt en underbar skiv-box med inspelningar från perioden 1946-1991. Fyra CD med mest från Columbia, men också från Fantasy och Concord. Med en booklet på hela 76 sidor.

Idag sände P2s jazzradio två Dave Brubeck-konserter från 1971 i Uppsala resp. 2004 i Stockholm. Den första är på ca 58 minuter, medan den andra bara är med två låtar på ca 20 minuter. Vid exakt 58.30 kommer en liten kort intervju från 2009 med Dave Brubeck. Här säger Dave att det var lika mycket han själv och Joe Morello som komponerade Take Five, klassikern som alltid bara tillskrivits Desmond. Konserterna finna att lyssna på i ytterligare 30 dagar. Tryck länk nedan.

https://sverigesradio.se/jazzradion

Jag kan flika in att vad jag sett så kom Dave Brubeck Quartet till Göteborg första gången 5 oktober 1964. De spelade då i Mässhallen i ett större jazzpaket ihop med en rad andragrupper. Kan inte hitta att han spelat i Göteborg någon gång innan eller efter detta, men det är nog inte helt omöjligt för han kom till Sverige många gånger genom åren.

Mercury News skriver följande i en artikel

Här nedan finns också en fin artikel från radiostationen WBGO. Med många fina videoklipp.

https://www.wbgo.org/post/dave-brubeck-100-take-five-celebration#stream/0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *