John Le Carré avliden + Tiny Tim-filmen sedd – Måndag 14 december 2020

John Le Carré bortgången den 12 december i Cornwall 89 år gammal. Den brittiske författaren föddes som David Cornwell den 9 oktober 1931 i Poole, Dorset. Han blev en verklig berömdhet genom sina romaner om den brittiska underrättelsetjänsten under det kalla kriget.

Le Carré skrev sammantaget 26 romaner där genombrottet kom 1963 med den tredje, Spionen som kom in från kylan. 1965 filmatiserades boken med Richard Burton i huvudrollen och regi av Martin Ritt. Senare kom bl.a Le Carrés böcker om Mullvaden med spionen George Smiley. Den första heter i original Tinker Tailor Soldier Spy och är starten på vad som informellt kallas Karlatrilogin. Den åtföljs av Käpp i hjulet (1977, originaltitelThe Honourable Schoolboy) och Vinnare och förlorare (1979, originaltitel: Smiley’s People).

Den första filmatiseringen av Mullvaden-böckerna var med en BBC-serie i sju delar från 1979. Den visades också i svensk tv och jag var fascinerad av den minns jag. I huvudrollen som George Smiley fanns en fantastisk Alec Guinness. När romanen blev till långfilm 2011 i regi av Tomas Alfredson var det Gary Oldman i huvudrollen.

2019 tilldelades Le Carré Olof Palmepriset, vars prispengar, mer än 800 000 kronor, han donerade till Läkare utan gränser. Han kom till Stockholm i februari i år när hans pris delades ut.

Tiny Tims liv har nu blivit till en dokumentär gjord av svenske Johan von Sydow. King For A Day är titeln. Jag har precis sett den på bibliotekstjänsten Cineasterna ( cineasterna.com ). Imponerad av att de lyckats intervjua så många av dem som fanns kring mannens liv. Den har lite av drag från Searching For Sugarman genom att en hel del skeende skildras med tecknad film.

Jag minns mycket väl när Tiny Tim slog igenom och hiten Tip-Toe Trhu´ The Tulips With Me spelades mycket även här hemma. Men att han var ett sådant tv-fenomen i USA var jag nog inte klar över. Här får vi se honom gästa alla de stora TV-showerna. Han är med hos Johnny Carson, Dick Cavett, Ed Sullivan, David Frost m.fl. Filmen innehåller många underbara klipp från en karriär som gick ned lika fort som den kom upp. En sorglustig historia var detta liv som det är fint att det får sin filmberättelse av von Sydow.

Herbert Butros Khaury som var hans riktiga namn var kring 35-36 år när genombrottet kom. Han föddes 12 april 1932 i New York och dog av en hjärtattack på scen i Minneapolis den 30 november 1996

Debut-LPn God Bless Tiny Tim från 1968 kom på Reprise Records och var producerad av en ung Richard Perry. Den nådde 7;e plats på USA-listan. Jag har den i samlingen sedan länge och den är mycket speciell. Gamla showtune-låtar får nytt liv med denne mycket originelle sångare och hans ukulele.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *