Carl Mann avliden – Torsdag 17 december 2020

Bjarne Lundqvist, Carl Mann och jag i Göteborg 2006

Rockabillyartisten Carl Mann gick bort igår den 16 december i en ålder av 78 år. Han var en av artisterna på legendariska Sun Records i Memphis där hans skivor gavs ut på underetiketten Phillips International åren 1959-1962. Det blev sju singlar samt albumet Like Mann (1960). Han var själv förutom sångare främst pianist och hans gitarrist de här åren var Eddie Bush.

Carl Mann hade upptäckts av Carl Perkins trummis W.S. Holland som blev hans manager. Suns ägare Sam Phillips gav honom ett treårskontrakt. Första singeln blev en rockabillyversion av Nat King Coles hit Mona Lisa och den blott sextonåriges Carl Manns genombrott. Den gick in på Hot 100 den 1 juni 1959 och nådde som bäst 25;e plats i augusti 1959. Den andra hiten kom i november 1959 med Pretend som fick plats 57 som bäst.

Jag träffade honom för en radiointervju 4 november 2006 på Gothia Hotel i Göteborg. Det blev nära en timmes intervju som jag har på band. En ödmjuk och härlig person. Intervjun blev sedan även publicerad på en sida i tidningen American Music.

Här ovan är en sida ur American Music-skribenten Claes-Håkan Olofssons artikel om Carl Mann i boken Artister som har träffat oss. Classe gjorde sedan själv en intervju med Carl Mann två år senare. Den sändes i Radio Nostalgi i april 2008.

Carl, Bjarne, Christer och jag i nov 2006

På kvällen efter min intervju med Carl Mann 2006 var Robert Wells och dennes överdådiga show Rhapsody In Rock på Scandinavium och dit kunde jag ta med Carl. Där satt vi under den långa showen tillsammans med Bjarne Lundqvist och Christer Lindstedt. Ett minne för livet även för Carl tror jag, för han var imponerad av showen. “To see something like this in the US you´ll have to go to Las Vegas”- sade han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *