Pelle Alsing och Björn Ståbi bortgångna – Måndag 21 december 2020

Pelle Alsing avliden den 19 december vid 60 års ålder. En av landets absolut främsta trumslagare med ett enorm groove. Han debuterade på skiva som 20-åring och hans stora genombrott kom när han var med i bandet på Ulf Lundells storsäljande Kär och Galen. Han turnerade med Lundell under 1982 samtidigt som både han och organisten Hasse Olsson dubblerade med att också ingå i Dan Hylanders Raj Montana Band. En grupp jag nog räknar som landets bästa de där åren 1982-84. När de återförenades i april 2019 var jag på Konserthuset i Göteborg och såg dem leverera en bra konsert. Med Alsing som drivande musikalisk motor ihop med bl.a Clarence Öfwerman och David Carlsson.

Raj Montana Band 25 april 2019 . Pelle Alsing näst längst t.v

Pelle Alsing är annars förstås mest känd för att ha spelat med Roxette i alla år. Med dem fick han också verkligen se hela världen på turnéer. Övrigt på skiva och ofta även live som inte nämnts tidigare i inlägget är bl.a med Marie Fredriksson solo, Py Bäckman solo, Kal P. Dal, Johan Lindell, Niklas Strömstedt, Eva Dahlgren, Passagerarna, Anne-Lie Rydé, Magnus Lindberg, Low Budget Blues Band, Peter Lundblad, Ratata, Björn Afzelius, Billy Bremner och Lisa Nilsson.

Sanne och Ann-Lie i Dressed For Success med Pelle Alsing

Jag har hört Pelle Alsing i livekonserter många gånger och alltid imponerats av honom. Först med Ulf Lundell 1982, sedan med Raj Montana Band i Norrköpings Folkets Park 1984. Därefter med Totta´s Bluesband ca. 1985. På senare år t.ex 2017 på Pustervik där han med Micke Finell på bas kompade Billy Bremner. Senast och då tyvärr sista gången var 20 januari i år då han fanns med i husbandet på den fina Marie Fredriksson-galan på Stora Teatern i Göteborg

Här är hela konserten En kväll för Marie Fredriksson där Pelle Alsing medverkar på nära nog alla låtar.

https://www.svtplay.se/video/25172814/en-kvall-for-marie-fredriksson

Riksspelmannen Björn Ståbi har avlidit 80 år gammal. Han var en av de allra främsta traditionsbärarna i svensk folkmusik. Utbildad sig hos storspelmannen Gössa Anders Andersson (1878-1963) i Orsa och blev Riksspelman redan som 19-åring. Under tidigt 70-tal var han en av frontpersonerna i den nya folkmusikvåg som spreds vida i landet. Bland många skivinspelningar är de ihop med Pers Hans Olsson de mest kända.

Albumet Bockfot!!! från 1970 uppmärksammades stort i vida kretsar på sin tid.. Utgivet av Sonet liksom albumet Tre spelmän från 1977 ihop med Kalle Almlöf och Pers Hans. Den senare avled även han i år. Den 3 juli i en ålder rav 77 år.

Björn Ståbis fiolspel hörs också flera av Cornelis Vreeswijks album. Liksom på skivor med Folk & Rackare, Stefan Demert, Jeja Sundström, Monica Törnell, Torgny Björk, Ole Hjorth, Bengan Janson, Ewert Ljusberg och Merit Hemmingson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *