Jazznyheter – Fredag 1 januari 2021

Jazzbasisten Eugene Wright avliden den 30 december. Han var född 29 maj 1923 och blev således hela 97 år. Han var därmed den siste överlevande i den klassiska gruppen Dave Brubeck Quartet. “The Senator” som var hans smeknamn ingick i det bandet under de mycket produktiva åren 1958-1967 med många album och turnéer som blivit klassiker. Med bl.a de omåttligt populära låtarna Take Five, Blue Rondo a la Turk och Unsquare Dance.

Eugene Wright o Dave Brubeck

Utöver Brubeck så spelade Wright med många jazzstjärnor som t.ex Count Basie, Charlie Parker, Billie Holiday, Carmen McRae, Buddy DeFranco, Cal Tjader, Kai Winding, Sonny Stitt, Gene Ammons, Dorothy Donegan och Monty Alexander.

Karin Krog och jag i december 2015

Riksförbundet Svensk Jazz har för 2020 beslutat att tilldela den norska sångerskan Karin Krog (född 1937) utmärkelsen Lifetime Achievement 2020.Karin Krog har tilldelats Svensk Jazz utmärkesel Liftim Achivembe tflr 2020

Motiveringen till pristagaren lyder:
”En av Nordens främsta och mesta jazzsångerskor som varit med om att sätta vår del av världen på jazzkartan. Karin Krog är en föregångare också för experimentell jazzsång och har samarbetat med bland andra Dexter Gordon, Archie Shepp, John Surman, Nils Lindberg och Bengt Hallberg”

Karin albumdebuterade 1964 och blev ganska snart uppmärksammad världen över. Fortfarande vid 83 års ålder ger hon konserter och spelar in musik. Så sent som i somras uppträdde hon i flera olika formationer då hon var Artist In Residence under den 60-års jubilerande Molde International Jazz Festival.

Jag är glad över att få ha hört henne tre gånger i Göteborg. Första gången i en underbar konsert ihop med sin gamla vapendragare Bengt Hallberg i Konserthusets stora sal och 2015 där bilden ovan är tagen var hon i Stenhammarsalen med bl.a saxofonisten Scott Hamilton. Karin hade en underbar timing och jag kan nog tycka att hon är Nordens bästa jazzsångerska efter Alice Babs.

Norska Jazzforums vd, Gry Bråtømyr, fick till ett samtal med sångerskan i samband med prisceremonin i Oslo den 8 december där hon i ett klipp på fyra minuter berättar lite om sin musikaliska koppling till Sverige. Intervjun kan ses här:  https://youtu.be/kZviF-aza8Y

Ny bok om jazzklubben Fasching ute .

Nu är boken om Stockholms främsta jazzställe Fasching släppt. I boken berättas för första gången hela historien om klubben som startades 1977. En bok i storformat på 256 sidor med över 200 bilder och illustrationer. Skriven av Göran Jonsson som 2018 kom ut med boken om jazzens hundraåriga historia i Sverige – Frihetens blå toner – En berättelse om jazzen i Sverige på samma förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *