Gerry Marsden död – Söndag 3 januari 2021

Gerry Marsden, sångaren i Liverpool-bandet Gerry & The Pacemakers, avliden idag vid 78 år ålder. Dödsorsak var en infektion i hjärtat.

Han bildade gruppen 1959 ihop med bl.a sin broder Freddie på trummor. De tillhörde de främsta i Merseybeat- vågen och blev andra band efter the Beatles i managern Brian Epsteins stall och deras skivor producerades av George Martin.

De nådde framgång tidigt i karriären, och fick tre raka Englandsettor under 1963 med singlarna How Do You Do It?, I Like It och You’ll Never Walk Alone. Dessa kom också in på svenska Tio i Topp där de sedan fick med ytterligare fyra låtar där särskilt låten Ferry Cross The Mersey från 1965 måste nämnas. En låt Gerry Marsden själv komponerade. Den blev också ledmotiv i en långfilm med samma namn. Gruppen splittrades 1967 varpå Marsden återupplivade den på 70-talet med nya bandmedlemmar.

Det skall också noteras att Gerry Marsden skrev flera andra av deras hits. Bl.a deras första USA-hit Don´t Let The Sun Catch You Crying (4;e plats i USA) och även hitlåtarna I´m The One och It´s Gonna Be Alright.

Gerry & the Pacemakers spelade i Göteborg första gången i Mässhallen 28 november 1963. En månad och en dag efter att the Beatles spelade på Cirkus. Vad jag kan röna ut kom de sedan hit bara vid ett tillfälle ytterligare och då till Lisebergs stora scen den 30 augusti 1973.

Lyssnade i förmiddags på Cerys Matthews show på BBC Radio 6 Music. alltid bra och idag extra fint låtval. En skön blandning av låtar och tre hela timmar med mumma för den som gillar höra något oväntat och sällan spelat inom en rad genrer; jazz, blues, folkmusik, rock. Finns att lyssna på i denna länk.

https://www.bbc.co.uk/programmes/m000qyk4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *