Isländska Mezzoforte i dokumentär i SVT ikväll – Torsdag 7 januari 2021

Ikväll såg jag på den välgjorda dokumentären om det instrumentala jazzfunk-bandet Mezzoforte. Det första isländska band som slog igenom internationellt. De bildades i Reykjavik 1977 och det var med låten Garden Party från fjärde plattan som den stora framgången kom. Året var 1983 och med spelningen i Top of the Pops på BBC Tv fick en stor publik upp ögonen för bandet. Singeln nådde som bäst plats 17 och albumet Surprise Surprise plats 23 i England.

Nu följde många år av turnerande och ett tidvis hårt turnéliv. Bandet har genom decennierna i grunden haft de fyra samma medlemmarna. Samt med saxofonist och trumpetare. Nuvarande saxofonist i bandet är svenske Jonas Wall. Det var fint att se värmen mellan original-kvartetten så här fyra decennier sedan starten.

Johann, Eythor, Gulli o Fridrik

Mezzoforte kunde 2017 fira sitt 40-åriga jubileum. Numera är det oftast mindre lokaler än de vi kunde se dem spela i under storhetstiden. I Göteborg har de spelat ofta, de senaste decennierna har vi fått dem på lilla Nefertiti 2014, 2016, 2018 och 2019.

Jag har två samlings-album med gruppen, Denna är den bästa.

Mezzoforte-dokumentären rekommenderas starkt. Den är i två delar om ca 40 minuter vardera och finns på SVT Play här;

https://www.svtplay.se/sagan-om-mezzoforte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *