Annette Peacock 80 år + om diverse andra födda idag – Fredag 8 januari 2021

De 8;e Januari är i musiksammanhang förstås mest förknippat med födelsedatum för Elvis Presley (1935-1977) och David Bowie (1947-2016).

Andra i show business är Bill Graham (1931-1991), promotorn och klubbägaren till Fillmore West och Fillmore East samt Monty Python-medlemmen Graham Chapman (1941-1989).

Av de i livet födda på dagens datum finns walesiska sångerskan Shirley Bassey (född 1937) och the Doors-gitarristen Robbie Krieger (född 1946). Samt den på tok för bortglömda amerikanska mångsidiga musikern Annette Peacock som idag fyller jämna 80 år.

Annette Peacock föddes som Annette Dianne Coleman i Brooklyn men växte upp i Kalifornien och var ett musikaliskt underbarn. Främst på piano men hon är också sångerska. Samt kanske allra först är hon kompositör och har också verkat som producent på sina skivor.

Efter en flytt till New York 1960 gifte hon sig med jazzbasisten Gary Peacock (som avled i september i år). Hon började också spela live med sin man och var tidigt inne på avantgarde-jazz och improvisationsmusik. Ihop med Gary kom hon till Europa tidigt 60-tal och de spelade med den synnerligen avancerade saxofonisten Albert Ayler. Senare kom hon att bilda ett band med den kanadensiske pianisten Paul Bley, vilken hon en period i slutet av 60-talet också var gift med.

Annette var tidigt inne på att använda moog synthezier och inspirerade många till det som kom att bli electronica-musik. Det första egna albumet I´m The One kom 1972. Under 70-talet blev hon också bemärkt i rockkretsar. Hon flyttade till England 1973 och spelade med bl. a Alan Holdsworth, Brian Eno, Bill Bruford och Mick Ronson. Hennes låt I´m Th e One spelades också in av Ronson. Denne samt Bruford spelar på denna min fina LP från 1978.

Hon kom till Göteborg i juli 1974 när hon ihop med den amerikanske saxofonisten Samuel Phipps spelade på Jazz Artdur. Här är Lennart Blombergs hyllande recension i OrkesterJournalen från den kvällen.

Annette hade Storbritannien som bas i två decennier innan hon 1994 flyttade hem till USA. Till Woodstock och hon är ännu aktiv.

]

En kommentar Lägg till din
  1. Sökte Annette Peacock på nätet idag och hamnade här. 🙂
    Vi var ju på Åhléns samtidigt i x-dreams-vevan. Undrar om du fick mig att köpa det ex jag fortfarande har kvar och också lyssnade på för inte längesedan.
    Lev väl / Lasse Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *