Svenskpressade EP med George Hamilton IV och Lou Christie i samlingen – Onsdag 13 januari 2021

George Hamilton (född 1937 i North Carolina och avliden 2014)) var en av de större namnen i countryvärlden från sent 50-tal fram till slutet av 70-talet.

Denna EP kom på Karusell 1958 där huvudnumret A Rose And A Baby Ruth (skriven av John Dee Loudermilk under namnet Johnny Dee) hade varit en top 10 hit på poplistan redan 1956. Hans egna låt High School Romance var hans tredje hit och nådde plats 80 på poplistan 1957. Det här var den enda EPn som kom i Sverige och original-etikett var ABC-Paramount

George var inget av de större namnen i breda kretsar, men han hade en publik även i Europa och kom ofta till Sverige. Första gången redan 1969 till konserthusen i Göteborg, Stockholm och Lund. Därefter var han med på countryfestivalen i Scandinavium under tre år 1976,1977 och 1979 samt även i Johanneshov, Stockholm 1981 och 1984. Själv såg jag honom vid fyra av fem tillfällen under countrygalorna samt även på Grand Ole Opry i Nashville 1991. Fick även en del album signerade som samlingen ovan. Baksidan av ett av dem visar en del av “Fyrans” omfattande meriter.

Lou Christie hade en fin räcka av hits i början av 60-talet. Jag gillade verkligen hans spänstiga röst som kunde gå upp i falsett. Född 1943 var han 19 år när han fick sitt genombrott med The Gipsy Cried våren 1963.

Denna EP var faktiskt den enda som kom i Sverige. Men så har man också fått med de tre första av hans sammanlagt tolv Hot 100 hits. Särskilt bra låt är Two Faces Have I , som svenska New Generation med Peter Holm slog stort med på Tio i Topp 1968. Dessa två nämnda låtar skrev Lou ihop med Twyla Herbert (1921-2009). Hon och Lou skrev ett 30-tal låtar, bl.a fina Lightnin´Strikes vilken 1965 blev hans enda listetta. Mer om Lou Christie här på baksidan av Roulette-Epn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *