Tim Bogert död – Torsdag 14 januari 2021

Tim Bogert, den amerikanske rockbasisten, sångaren och låtskrivaren avled igår den 13 januari i sviter av cancer. Han är känd som medlem i tre fina grupper; Vanilla Fudge, Cactus och Beck, Bogert & Appice.

Han föddes som John Voorhis Bogert III den 27 augusti 1944 i Ridgefield, New Jersey. Han var något av en innovatör med sitt basspel med distortion.

Vanilla Fudge bildade Tim Bogert i New York i december 1966 ihop med sångaren/keyboardisten Mark Stein, gitarristen Vinnie Martell och trummisen Carmine Appice. De gav ut fem album på Atco 1967-69 och var lite av en sensation när de kom. De lät annorlunda än alla andra rockband vid tiden och överraskade bl.a med släpiga sköna covers av låtar som You Keep Me Hangin´On och Season of the Witch. Dessa blev hitsinglar och spelades även här i svensk radio minns jag. De hade George “Shadow” Morton som producent och deras musik har kallats “psychedelic-symphonic rock”.

När Vanilla Fudge splittrades 1970 bildade Tim ihop med trumslagaren Carmen Appice, gitarristen Jim McCarty och sångaren “Rusty Day” Davidson gruppen Cactus. Kultförklarat band idag för deras fyra album för Atco.

Efter tiden med Cactus gick Tim och Carmen våren 1973 ihop med ingen mindre än Jeff Beck i rena supergruppen Beck, Bogert & Appice. En tung powerrock-trio som dock bara gav ut ett studioalbum i mars 1973. Det kom även ett livealbum inspelat i Japan i maj 1973 som dock inte gavs ut förrän 1974, samma vår som de tre gick vidare till andra projekt.

Tim Bogert spelade senare på skiva och live med bl.a Bob Weir och Rick Derringer. Vanilla Fudge återförenades 1998-99 med Bill Pascali som ny sångare och gjorde bl.a succé som liveband i Japan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *