Ernie Englund-EP i samlingen – Torsdag 21 januari 2021

Ernie Englund var en färgstark trumpetare jag minns från 60-talet. Gotländsk sommarnatt var en inspelning som hördes väldigt ofta i radio. Han har också gått till historien för att han gjorde en av de allra första svenska rock-skivorna, en version av Bill Haleys Crazy Man Crazy inspelad i november 1953, där han också framträdde som sångare.

Ernie föddes i Chicago 1928 med en fader av svensk härkomst. Han hade därmed en stor släkt här och kom också hit för att testa jazzmiljön i Stockholm. Här är artikel ur Orkester Journalen i april 1952.

På min EP från 1963 är två av låtarna ett försök att återlansera Ernie som sångare. Som brukligt på gamla fina svenska EP-skivor är det utrymme för information. Här är det verkligen späckat och det är Gazells grundare och senare Sonets ägare Dag Häggqvist som skriver.

Ernie Englund flyttade till Sverige 1953 och blev efter en tid hos Simon Brehm kapellmästare för ett eget band. Han var även tillbaka i USA några år och spelade bl.a i Las Vegas 1967-69. Senare spelade han även med NDR Big Band i Hamburg innan han 1973 anställdes vid dåvarande regionmusiken i Sollefteå. Han bytte senare på 70-talet till samma jobb på Gotland där han också bidrog till att många av världens stora jazzstjärnor kom till ön och turnerade med Visby Storband. Han anlitades också ofta som solist i kyrkliga sammanhang. Den sista tiden var Ernie Englund bosatt i Hamra. Han avled i december 2001 och blev 73 år gammal.

Här är ännu en OJ-artikel. Denna gång från augusti 1952

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *