Junior Mance avliden – Onsdag 27 januari 2021

Jazzpianisten och kompositören Junior Mance avled 17 januari i en ålder av 92 år. Han dog i sitt hem på Manhattan av en hjärnblödning efter ett fall förra månaden, och han led av Alzheimers sjukdom.

Under sin sju decennier långa karriär spelade Junior Mance in otaliga skivor och han spelade tillsammans med artister som Dizzy Gillespie, Dinah Washington och Aretha Franklin.

Han föddes 10 oktober 1928 och hans riktiga namn var Julian Clifford Mance Jr. Han var ett underbarn som pianist och den första skivinspelningen kom för Aladdin Records med Gene Ammons 1947. Två år senare spelade han in en skiva med Lester Young för Savoy.

Under militärtjänstgöringen1951 lärde han känna saxofonisten Cannonball Adderley och fick 1956 fast jobb i dennes band. Han hade innan dess arbetat under två år med Dinah Washington. Efter åren med Cannonball kom han spela med bl.a Sonny Stitt och Dizzy Gillespie. Det var i den sistnämndes band han första gången kom till Sverige på turné 1959. De spelade även i Konserthuset, Göteborg det året.

1959 fick han skivkontrakt med Verve Records där första albumet i eget namn gavs ut. Från 1961 hade han en egen trio och han spelade han in för Capitol 1964-65 och Atlantic 1966-70. Han backade också upp stjärnor som Joe Williams och Ben Webster. Från 1970 arbetade han ofta med basisten Marin Rivera.

Junior Mance sista album från 2015

Mance fortsatte spela in skivor ända fram till 2015 och undervisade under 23 år fram till 2011 på The New School for Jazz and Contemporary Music i New York där bland hans elever kan nämnas Brad Mehldau och Larry Goldings. Han gav 1967 ut boken How To Play Blues Piano.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *