Connie Converse i K-Special ikväll – Fredag 5 februari 2021

Folksångerskan Connie Converse (född 1924) var okänd för mig. Hon visade sig vara något av en pionjär inom kvinnlig singer-songwriter i femtiotalets USA. Det finns drag av Carter Family men hon är mer av en poet. Som också skrev sina egna melodier. Hon var inte anpassbar för någon publik egentligen vilket gjorde att inget skivbolag spelade in henne. Men vi hör i filmen hennes spröda och fascinerade röst då hon 1954 trots allt spelade sin i studio av en amatörproducent Gene Deitch som är intervjuad i filmen. Man har jämfört Connies låtar med Hoagy Carmichaels och det ligger något i det.

Mystiken kring Connie Converse är stor än idag. Hon föddes och växte upp i småstaden Laconia i New Hampshire och flyttade efter skolan till New York. Efter ca tio år i storstaden gav hon upp med sin musik och flyttade 1961 till Ann Arbor utanför Detroit för att jobba bl.a på en tidskrift för fredsaktivister. Men i augusti 1974 packade hon en resväska och drog iväg med sin Volkswagen och försvann för alltid. Bakom sig lämnade hon brev, dagböcker, foton och mängder av musik, både nedskriven och inspelad.

I den här nygjorda dokumentären gjord av fransyskan Natacha Giler och som i original heter Talking Like Her (så betitlad efter Connies låt Talkin´Like You) är det spännande när hon ger sig iväg i USA och intervjuar hennes bror och andra som kände henne. Det finns sedan 2018 en bok om hennes öde.

Dokumentären på 59 minuter finns att se via den här länken

https://www.svtplay.se/video/29786162/sanningen-om-connie-converse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *