The Men They Couldn´t Hang-sångaren Stefan Cush avliden – Måndag 8 februari 2021

Brittiska folkrockgruppen The Men They Couldn´t Hangs sångare och gitarrist Stefan Cush dog den 5 februari efter att ha fått en hjärtattack. Han kom ursprungligen från Wales men flyttade efter skolan till London och började som gatumusikant. Stefan blev 60 år gammal.

The Men They Couldn’t Hang bildades 1984 när de spelade på en musikfestival i Camden Town, London ihop med The Pogues och Boothill Foot Tappers. Stefan Cush hade varit road manager för just the Pogues. Gruppens första singel kom 1984 och var en coverversion av skotten Eric Bogles låt The Green Fields of France. Här är den låten live på Cambridge Folk Festival 1986 med en liten intervju först som inleds med Stefan Cush.

De fick nu skivkontrakt med Demon och debutalbumet Night Of A Thousand Candles kom 1985. Gitarristen Paul Simmonds skrev de fina texterna i bandet och på sång fanns förutom Stefan Cush även Phillip “Swill ” Odgers.

De följde upp albumet med ännu en cover, singeln Greenback Dollar vilken var producerad av Nick Lowe. 1985 fick de skivkontrakt med MCA Records och kom med fina albumet How Green Is The Valley. Senare blev det album för Magnet och Silvertone.

LP från 1990

Jag skaffade alla deras album när de kom och det blev inalles sju stycken tills de splittrades 1991. De avslutade den delen av karriären med ett härligt livealbum Alive, Alive-O. Jag fick också höra dem live när de kom till lilla Errols i Göteborg den 11 april 1987. Minnesvärd konsert fylld av energi.

Deras första LP för Silvertone kom 1989

Bandet återbildades redan 1996 och har funnits i diverse konstellationer sedan dess. Stefan Cush slutade dock 2012 och startade bandet the Feral Family. Men till deras senaste album Cock-A-Hoop från 2018 var han tillbaka och de planerade en turné under 2021 med originalbandet, Jag kan rekommendera samlingen Majestic Grill som kom på Demon Records 1998.

Här en video med den enda låt gruppen fick in på singellistan i Storbritannien. The Colours nådde 61 a plats 1988. Inte så imponerande kanske, men det var ett albumband och framförallt var de bra live.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *