Chick Corea död – Fredag 12 februari 2021

Jazzlegenden Chick Corea avliden i cancer den 9 februari. Han föddes som Armando Anthony Corea den 12 juni 1941 i Chelsea, Massachusetts. På tidigt 60-tal etablerade han sig som pianist och arbetade med Stan Getz, Herbie Mann och andra stora namn. 1968 kom han med i Miles Davis band och spelar på albumen Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way och Bitches Brew. Det var här han började experimentera med elektriska instrument, i första hand Fender Rhodes elpiano. Här ett klipp från 2019 där Chick pratar om hur han kom med i Miles Davis band.

Chick Corea och basisten Dave Holland lämnade Davis och bildade gruppen Circle som var aktiva 1970–1971. Därefter kom ett av jazzfusion-stilens främsta band, den banbrytande med ganska kortlivade gruppen Return To Forever ihop med trummisen Lenny White, basisten Stanley Clarke och gitarristen Al DiMeola. Det kom med fyra album 1972-75 och flera turnéer.

Med detta band nåddes det ut långt utanför jazzkretsarna. Senare har Corea blandat akustisk och elektrisk jazz. Andra grupper följde som Chick Corea Elektric Band, Akoustic Band och The New Trio. Här en över timma lång liveupptagning från Bern Jazz Festival 1986.

Själv såg jag Corea live första gången 1991 i Austin med sitt Akoustic band där Dave Weckl var trummis. Sedan dröjde det till Konserthuset i Göteborg i oktober 2005 där han kompades av Touchstone.

Den tredje och sista gången blev på Konserthuset igen, i mars 2012 då han och Gary Burton kom som duo. Här ett smakprov från inte just Göteborg men från 2011 i Berghausen, Österrike

Chick Corea har vunnit hela 23 Grammys. Senast 2015 med Chick Corea Trio tillsammans med Brian Blade och Christian McBride för albumet Trilogy i kategorin Jazz instrumental album.

Han var verkligen en av jazzens stora, som musiker och även kompositör och synd att han inte fick vårt Polar Music Prize kan man tycka.

Chick Corea ofta omskriven i svensk press

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *