Irma Thomas – The Soul Queen of New Orleans 80 år idag – Torsdag 18 februari 2021

R&B- och soulsångerskan Irma Thomas fyller idag 80 år. Född som Irma Lee i Ponchatoula, Louisiana började hon tidigt sjunga i den lokala baptistkyrkans kör. Hon fick göra en audition för Specialty Records redan som 13 -åring, men det var först som 18-åring hon fick det blev någon skiva. Hon hade upptäckts av New Orleans-bandledaren Tommy Ridgley och fick ge ut en singel på Ron Records. Året var 1959 och vid det laget hade Irma varit gift två gånger – den andre maken hette Thomas i efternamn – och hade fött fyra barn. Debutsingeln hette Don’t Mess With My Man och den nådde plats 22 på Billboards R&B-lista.

Med sitt skivkontrakt med Minit Records fick hon i början av 60-talet Allen Toussaint som låtskrivare och producent. Låtarna It´s Raining och Ruler Of My Heart är soulklassiker idag. Men från 1963 köps Minit upp av Liberty och det blir på etiketten Imperial Records hon ger ut sina singlar, Nu får hon under 1964 in hela fyra låtar på Hot 100-listan. Dock listplacerade sig inte hennes idag klassiska inspelning av Jerry Ragovoy-komponerade Time Is On My Side.

Den var däremot B-sida på hennes singel Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand). Skriven av en ung Randy Newman. Sent 1964 blev “Time…” The Rolling Stones första Top 10-hit i USA. Stones hade fått inspirationen när de hört henne framföra låten live i London. Irma sjöng därefter inte låten live på hela 25 år eftersom hon var trött på alla frågor om Stones version.

Irma Thomas har hela tiden varit en otroligt efterfrågad och skicklig liveartist. Vad det gäller skivor kom hon efter flera års uppehåll till Rounder Records där hon 1991 fick sin första Grammy-nominering för en liveskiva. Senare Grammy-nominerades hon även för albumet Sing It! från 1998. Ett album där tre sångerskor samarbetade. De andra var Marcia Ball och Tracy Nelson. Till slut vann hon en Grammy för Best Contemporary Blues album med 2006 års album After The Rain. Hon gav ut sina album på Rounder under perioden 1986-2008 och hela tiden med Scott Billington som producent.

Irma kom att bo i Los Angeles under ett antal år från 1969 men kom tillbaka till sin New Orleans där hon bl.a med sin make under flera decennier drev klubben The Lion´s Den. Hon är fortfarande aktiv och medverkar som oftast på den årliga New Orleans Jazz & Heritage-festivalen. Där framträdde hon såväl 2018 som 2019 medan festivalen ställdes in 2020.

Här är första delen av en artikel i No Depression år 2006.

Mojo och Uncut har inte skrivit mycket om henne precis. Mojo har inga hela artiklar någonsin medan Uncut som en enda gång faktiskt hade en sida med en kort intervju med henne så sent som i oktober 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *