Bunny Wailer död – Tisdag 2 mars 2021

Bunny Wailer -Lisebergs stora scen juni 2014

Reggaelegendaren Bunny Wailer, den siste av frontfigurerna i den klassiska sättningen av The Wailers, avled idag 2 mars på ett sjukhus i Kingston, Jamaica idag 73 år gammal. 2018 drabbades Bunny Wailer av en stroke och han fick svårt med talet. I juli 2020 drabbades han av ytterligare en stroke.

Född som Neville O´Riley Livingston 10 april 1947 var han barndomsvän med Bob Marley. Bunnys far Toddy levde dessutom tillsammans med Bobs mamma Cedelia.

The Wailers 1964. fr. v Bunny Wailer, Bob Marley o Peter Tosh

The Wailers bildades 1963 som en ska- och reggaegrupp i stadsdelen Trenchtown i Kingston. Bunny var en viktig del i The Wailers sound där han sjöng, skrev låtar och bidrog med slagverk. Han kom av sig 1967 när han dömdes till 14 månaders fängelse för narkotikainnehav. Han återvände till gruppen därefter och var med fram till 1974 då både han och Peter Tosh lämnade Marley för egna karriärer.

Solokarriären blev framgångsrik och bland hans album finns reggaeklassiker som Blackheart Man (1976), Protest (1977) och den härliga skivan från 1980 Bunny Wailer Sings The Wailers där han gör nya versioner av klassiska Wailers-låtar.

Bunny har vunnit tre Grammys i USA. Den första kom 1991 i kategorin bästa reggaealbum för Time Will Tell: A Tribute To Bob Marley. De övriga två Grammys som följde var 1995 för Crucial! Roots Classics och 1997 för Hall Of Fame: A Tribute To Bob Marley’s 50th Anniversary. 2019 tilldelades han en Reggae gold award av Jamaicas regering för sin betydelsefulla musikinsats.

Det var härligt att få uppleva Bunny Wailer live. Det var på Lisebergs stora scen den 26 juni 2014 inför en hyfsat stor publik på kanske närmare 3000 personer. Han kom med åtta musiker och två sångerskor och körde i hela 90 minuter. Som kanske kan ses på mina bilder var han scensäker och ofta i rörelse och det var en mycket bra reggaekonsert.

.

Även Chris Barber avliden idag vid 90 års ålder. Får återkomma med en text om denne engelske jazzlegendar i morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *