Finsk 60-talspop och rock i nytt avsnitt av Popnördspodden – Fredag 5 mars 2021

I denna veckas avsnitt av Popnördspodden – det 80.e från starten – ger Ulf Henningsson och Åke Eriksson oss finsk popmusikhistoria. Ett tämligen outforskat ämne för min och säkert många andra. Det var nog bara en grupp jag själv minns från Finland just på 60-talet. Gruppen Jormas som också bodde i Stockholm en period.

Jormas

Mot slutet av programmet kommer dock en grupp jag hörde en hel del i svensk radio. Gruppen Wigwam som kommer med eftersom de albumdebuterade 1969. De hade ett modernt sound och en bra sångare i Jim Pembroke. Jim var engelsman men hade från 1965 Helsingfors som bas.

Tasavallan Presidentti var det andra stora rockbandet från Finland som under 70-talets början fick internationell uppmärksamhet. Vi får även höra en tidig låt med dessa. De skivdebuterade 1969 och hade på sin första LP även de en engelsk sångare i Frank Robson som hade flyttat til Finland 1967. Han blev dock bara kvar i Tasavallan på denna skiva. Det var gitarristen Jukka Tolonen som ledde det här bandet vidare till stora höjder under åren fram till de splittrades 1974.

Tasavallan Presidentti

Finsk skivindustri verkar ha legat rejält efter då det enligt podden inte kom ut någon inhemsk rock på skiva i landet förrän 1960.

Lyssna via denna länk.

https://popnerdspodden.podbean.com/e/eep-80-%E2%80%93-60-talet-i-finland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *