Tommy Steele – Förste utländske rockaren på spelning i Sverige + EP i samlingen – Måndag 8 mars 2021

Tommy Steele var onekligen Englands första rockstjärna. Här är hans första EP utgiven 1957 inkluderande hans första hit Rock With The Caveman som hösten 1956 nådde 13;e plats som bäst på Englandslistan.

Historien om Tommy kan vi läsa här på baksidan av EPn.

Singing The Blues var Tommys andra hit och den kom ut 14 december 1955 och 11 januari 1956 var den listetta. Han petade faktiskt ned en annan version av samma låt inspelad av amerikanen Guy Mitchell. I Sverige blev det den andra EPn från Tommy.

På den här är även hans kompband The Steelmen krediterade. Låtarna Elevator Rock och Rebel Rock hade han komponerat själv. Utgiven 1957 i Sverige.

Tommy Steele var också förste inhemske rockare att toppa albumlistan i England. Det var i juli 1957 som LPn till filmen The Tommy Steele Story nådde förstaplats. Den blev kvar i topp en hel månad och spenderade 21 veckor på Top 5. Här lite bakgrund.

Tommy Steele var också den förste utländske rockare som kom till Sverige för spelning. Han kom till Biografen Anglais i Stockholm 9 september 1957 och gjorde en show direkt efter en visning av filmen om honom. Första större spelning var på Kungliga Tennishallen i Stockholm lördagen 19 april 1958. Jazztidningen Orkesterjournalen skrev en helsida om besöket. Publik med en medelålder på 12-13 år som skriker utan att lyssna skriver Bertil Sundin och är minst sagt måttligt imponerad. John Barry Seven var förband. De gjorde två föreställningar och även två till dagen efter. Tommy blev kvar en vecka på turné i Sverige och spelade i Sporthallen, Eskilstuna (21/4), Idrottshuset, Örebro (22/4), Sporthallen, Linköping (23/4) och Idrottshuset, Jönköping (24/4) samt ev. i Luleå.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *