Bob Marley i helfigur i The Ultimate Music Guide-serien – Tisdag 9 mars 2021

Bob Marley skulle ha fyllt 76 år den 5 februari. Nu gick han bort redan 1981 vid bara 36 års ålder. Musiken lever i högsta grad ännu så här efter 40 år. I denna 146 sidor digra tidskriften får vi en fullständig genomgång av hans skivor samt att ett flertal artiklar som skrevs under hans livstid i Melody Maker och New Musical Express repriseras.

Första albumet med The Wailers ser vi ovan. Utgivet redan 1965. Första artikeln vi får är från Melody Maker i september 1972 och den är skriven av den helt suveräne journalisten Richard Williams.

Alla album får nya recensioner som här det berömda livealbumet inspelat i Londons Lyceum 1975. Dessa nyskrivna texterna är alltid mycket insiktsfullt skrivna och det ges betyg på varje enskild låt i en femgradig skala. Sex av de åtta låtarna på livalbumet får högsta betyg.

Efter Marleys död har det kommit otaliga samlingsalbum. Här är en fin genomgång över dessa samt även övriga livealbum.

Vi får en sida med kortare artiklar över de artister som var Bobs “key collaborators”. Här finns Bunny Wailer, Peter Tosh, The I-Threes (Rita Marley, Judy Mowatt och Marica Griffiths) och bröderna Astton och Carlton Barrett.

Bland album som dissekeras finns Kaya från 1978

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *