Astor Piazzollas 100 årsminne – Repris av P2 dokumentär – Lördag 13 mars 2021

Argentinaren Astor Piazzolla föddes den 11 mars 1921 i Buenes Aires av italienska föräldrar och är den mest kända tangopersonligheten i modern tid. Hans huvudinstrument var det lilla dragspel som kallas bandonéon och han kom som kompositör att föra fram en ny form av tango, den s.k. nuevo tango tillsammans med sina ensembler Octeto Buenos Aires och Orquesta de Cuerdas. Den nya musiken bröt med den traditionella tangon och är fortsatt kontroversiell in i våra dagar.

Piazzollas karriär tog slut när han 1990 i Paris drabbades av en blodpropp och han avled 4 juli 1992 i Buenos Aires. Men hans musikaliska gärning lever i högsta grad kvar och är odödlig.

En P2-dokumentär från 2016 av José Delbono gick i repris idag. Rekommenderas. Här är länken till den .

https://poddtoppen.se/podcast/493954584/p2-dokumentar/astor-piazzolla-tangons-kontroversiella-fornyare

Den 11 mars sände P2 en konsert med Piazzollas musik. Bland de medverkande var Juanjo Passo, bandoneon, Malin Broman, violin, Mikael Augustsson, bandoneon, Cecilia Siqueira, gitarr, och Tine Thing Helseth, trumpet. Finns att söka på P2s hemsida.

Här är Astor i en BBC-intervju från 1989 där han fint visar upp sitt instrument bandonéonen. Vi hör i andra halvan också en liveinspelning av hans låt Zero Hour, Åtta minuter.

Här är en dubbel-CD från 1999 jag har i min samling. Den öppnar med hans mest kända låt Libertango.

Här en fin inspelning av just Libertango från 1977.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *