Franska EP in i samlingen – Fredag 19 mars 2021

Mireille Mathieu har länge varit en av de vanligaste franska artisterna när man letar runt i skivaffärernas backar här i Sverige. Enormt produktiv på många olika språk, men det är ju låtarna med hennes karakteristiska rullande r på sitt hemspråk man faller för. Särskilt de tidiga skivinspelningarna är härliga att höra. Hon kom till Scandinavium tre gånger 1982, 1985 och 1986 och jag lyckades missa henne alla gångerna tyvärr.

Mireille live 1971

Född 1946 slog hon som 19-åring igenom i den TV-sända sångtävlingen Télé Dimanche i november 1965. Hon fick skivkontrakt med Barclay och 1966 kom det självbetitlade debutalbumet. EPn ovan innehåller de fyra första låtars som sedan kom med på albumet. Francois Rauber är arrangör och hans orkester står för tre av dem medan Paul Mauriats orkester står för den fjärde.

Detta var dock inte hennes första skiva. Tidigare under 1966 kom EPn nedan. De fyra blev sedan låtarna 5-8 på debutalbumet.

På denna EP är det Paul Mauriats orkester på två spår och Francois Rubers på de andra.

Barbra Streisand gav ut sitt första album 1963 och framme vid 1966 sjöng hon in några låtar för den franska marknaden. Med arrangemang av Michel Legrand som också varit med att skriva två av låtarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *