Jimmie Vaughan 70 år idag + Marcia Ball 72 år – Lördag 20 mars 2021

Den amerikanske bluesrockgitarristen och sångaren Jimmie Vaughan fyller jämnt idag. Han har kommit lite i skuggan av sin yngre broder Stevie Ray Vaughan (1954-1990) men har gjort mycket bra. Skriver även egna låtar. Uppväxt i Dallas flyttade han i slutet av 60-talet till Austin och spelade bl. a med W.C. Clark och Lou Ann Barton. Genombrottet kom när han var med om att bilda The Fabulous Thunderbirds som skivdebuterade 1979 och Jimmie spelar på deras första sex album.

Efter att ha hoppat av T-Birds 1989 spelade han in albumet Family Style tillsammans med Stevie Ray, men denne avled i en helikopterkrasch innan albumet hann ges ut, i september 1990.

Därefter har Jimmie gett ut ett antal egna plattor och spelat med bland andra B.B. King, Eric Clapton, Willie Nelson, Bob Dylan och Don Henley. Jag har sett honom live med Fabulous Thunderbirds på en River Boat-konsert i San Antonio 1985 samt den enda gång han spelat i Göteborg. Hans egna grupp var förband till Eric Clapton på Scandinavium 30 november 1988.

En artist som jag alltid gillat skarpt är Marcia Ball. Hon föddes 20 mars 1949 i Orange,Texas men växte upp i Louisiana. Marcia spelade tidigt piano och fick lära sig spela en härlig mix av blues, boogie-woogie, country och zydeco.

Marcia Ball 2014

Marcia Ball blev ett stort namn i Austins vibrerande livemusikscen under 70-talet med bl.a gruppen Freda & The Firedogs. Första egna albumet kom på Capitol 1978, men från början av 80-talet spelade hon in för Rounder. Härliga album alla dessa. Från 00-talet har hon gett ut sina skivor hos Chicago-skivbolaget Alligator Records. Grattis till Marcia på 72-årsdagen.

LP från 1985

Engelske trummisen Carl Palmer, känd från Emerson, Lake & Palmer och senare Asia har också han födelsedag idag. Född 20 mars 1950.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *