Svenskpressade jazz-EP i min samling – Onsdag 24 mars 2021

The Modern Jazz Quartet var en supergrupp inom jazzen. De var etablerade från 1952 och det är den kvartett som nämns på omslaget som är den första. Med John Lewis på piano och främste låtskrivare (bl.a låten Django på den här EPn), Milt Jackson på vibrafon, Percy Heath på kontrabas och Kenny Clarke på trummor.

P.Heath. C Kay ,M Jackson, J Lewis 1964

Kenny Clarke ersattes 1955 av Connie Kay. Mer att läsa finns på baksidan av denna Metronome -EP med låtar inspelade 1955. Men som ses står det att EPn är tryckt av AB Roos Tryckerier 1957.

MJQ fanns kvar ända till en bra bit in på 90-talet. De var som namnet antyder väldigt moderna i sin stil på särskilt 50-och 60-talet. Många fina skivor har de gjort där de spelar i bebop-stil och andra i mer cool jazz. alltid med bra melodier. De kom också på många konsertbesök i Sverige genom åren. Kenny Clarke avled 1985, Connie Kay 1994, Milt Jackson 1999, John Lewis 2001 och Percy Heath 2005.

Rekord i Sverigebesök för jazzband undrar jag om inte Count Basie höll. Oerhört populär i Europa. EPn ovan är på Roulette och innehåller tre låtar ur albumet Chairman Of The Board från 1959. Två komponerade av bandets saxofonist och arrangör Frank Foster och den tredje av trumpetaren Thad Jones som spelade med Basie 1954-1963. Från 1966 bildade Jones sedan eget storband ihop med Mel Lewis.

Vilket fräckt omslag på Basie-EPn. Några svenska jazzmusiker med Rune Gustafsson i spetsen hyllade Basies repertoar på en Sonet-Lp från 1989 String Along With Basie. Deras omslag är genialt. På bild fr.v Rune G, Janne Schaffer, Niels-Henning Örsted-Pedersen, Jojje Wadenius och holländske pianisten och arrangören Rob Pronk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *