Billie Holiday aktuell i ny film och i veckans avsnitt av Stil i P1 – Fredag 26 mars 2021

P1 skriver i sin pressrelease ; Billie Holidays karriär kom att sträcka sig från tidigt 1930-tal fram till hennes död 1959, bara 44 år gammal. Nyligen hade filmen The United States vs. Billie Holiday premiär. I veckans program pratar vi med filmens kostymör Paolo Nieddu om hans kartläggning av Billie Holidays garderob. Vi berättar också om hur Billie Holidays sång Strange Fruit kom att bli en av 1900-talets viktigaste låtar. Och så fördjupar vi oss i hennes val av mikrofon.

Veckans gäst är Fransesca Quartey, VD på Västebottensteatern, samt regissör och skådespelare. Hon har gestaltat Billie Holiday på scen i föreställningen Lady Day. Du kan lyssna via länken nedan.

https://sverigesradio.se/stil

Det kommer samtidigt ut en nygjord dokumentär med namnet Billie.

I Sverige fick Sonet licens för två EP-skivor och de kom båda 1956. Denna har jag i min samling. Strange Fruit spelades in 1939 och kom på lilla skivbolaget Commodore i USA.

Billie Holiday kom till Sverige vid ett tillfälle. I januari 1954 som en av artisterna i paketet Jazz Club U.S.A. Hon kompades av bl.a basisten Red Mitchell. De gjorde en tre veckors lång Europaturné och bland övriga namn fanns Red Norvo Trio, Buddy de Franco, Jimmy Rainey och Beryl Bookers Trio. De framträdde i Stockholm och Göteborg plus enligt vad som var planerat men som jag inte fått bekräftat även i Malmö, Uppsala, Örebro, Oslo och Köpenhamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *