Miriam Makeba i fokus -Påskdagen Söndag 4 april 2021

Miriam Makeba (1932-2008) har alltid varit en stor favorit. Jag har ett dussintals album med henne, som t.ex debutalbumet för RCA från 1960 . På bild ovan.

Nu har jag kompletterat med några 45-varvare. Singeln Mr. Man kom 1968 på holländska Mercury. Jag har sedan tidigare bägge låtarna på en LP på Fontana.

En EP på franska RCA har som huvudnummer Forbidden Games. Den efter Pata Pata och The Click Song mest välkända av alla Makebas inspelningar.

Miriam lämnade sitt Sydafrika 1959 och via London kom hon i november det året till USA. En hel del hjälp i karriären fick hon genom sitt samarbete med Harry Belafonte som vid tiden var en av världens populäraste artister alla kategorier. Harry hade sett henne uppträda i London 1959 och såg till att hon fick visum till USA där hon snart blev en populär liveartist. Hon fick göra två låtar på hans konsert i Carnegie Hall 1960 Dessa två är med på denna EP.

Miriam sjunger duett med Belafonte på den humoristiska traditionella låten One More Dance, som vi fick svensk version 1964 med text av Hasseåtage sjungen av Sonya Hedenbratt med titeln Älskade son, så bra att du kom. Tillsammans med The Belafonte Singers gör Miriam också sin genombrottslåt The Click Song.

Framme vid 1965 gjorde Miriam och Harry ännu ett livealbum Nu med betydligt mer plats för Miriam. Den skivan An Evening with Belafonte/Makeba blev en Grammy-vinnare i kategorin folkmusik och Makeba var den första afrikanska artist att få en Grammy. Från nu fick hon smeknamnet Mama Africa.

Miriam har varit mycket populär i Sverige. Första gången hon kom hit var när hon med egen trio uppträdde på Berns i Stockholm vid en sejour på flera veckor i januari/februari 1966. Hon kom tillbaka till Berns 1969 och uppträdde sista gången i vårt land på Stockholm Jazz Festival 2006.

För Göteborgs del har jag hittat tre konserttillfällen. I Lisebergs konserthall med två spelningar 20-21 juni 1967, sedan två kvällar på Konserthuset 24-25 januari 1970 (med två föreställningar per kväll och i kompet fanns bl.a flamencogitarristen Ewa Möller) och ett tredagars-besök i augusti 1971 då hon framträdde på Lisebergs Stjärnscen och Liseberg Stora Scen. Tyvärr innan jag hade flyttat till Göteborg så jag fick aldrig uppleva henne live.

Miriam var aktiv på scener in i det sista .Här i Haag 2008.

Miriam Makeba fick Polar Music Prize 2002 och jag minns hur det priset tillkännagavs på hennes sjuttioårsdag 4 mars 2002. P4 Extra ringde då upp henne på telefon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *