Mahalia Jackson i fokus – Torsdag 15 april 2021

Mahalia Jackson var gospelmusikens stora profil under stor del av 1900-talet. Hon föddes 26 oktober 1911 i New Orleans och flyttade 1928 till Chicago som också var hennes bas fram till hon avled 27 januari 1972.

Hon började spela in skivor för Apollo Records på 40-talet. Från 1954 fick hon kontrakt med Columbia och därmed spreds hennes skivinspelningar verkligt stort världen över. Hennes skivor har genom åren alltid funnits tillgängliga på otaliga samlingsalbum som t.ex den ovan. Det kom också att pressas in en hel del EP i Sverige.

Här ser vi också sex andra svenskpressade på bild.

Det var för Every Time I Feel The Spirit hon vann sin första Grammy 1961. Hon kom att vinna två ytterligare Grammys åren 1962 och 1976. Mahalia invaldes i Rock And Roll Hall Of Fame 1997. Här ser vi henne framföra Amazing Grace i Johnny Cash Tv-show 1971.

En annan EP i min samling är denna Hollandspressade.

Till Sverige kom Mahalia Jackson första gången den 20 april 1961 då hon framträdde på Konserthuset i Stockholm. Kompad bara av pianisten Mildred Falls. Sveriges Radio spelade in konserten och kanhända finns den sparad, Sedan blev det bara ytterligare ett besök. 1969 gjorde hon den 22 maj två förställningar i Allhelgonakyrkan i Lund och den 2 juni kom hon till Gröna Lund. Kompad av en organist och en pianist.

Från hennes Europaturné 1961 finns detta videoklipp.

Även en hel konsert på 40 minuter från april 1961 i Hamburg Tyskland finns bevarad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *