Bluesmannen Paul Oscher död – Måndag 19 april 2021

Den amerikanske bluesmannen Paul Oscher rapporteras avliden igår den 18 april. Han var född 5 april 1950 i Brooklyn,New York och började med munspel redan som 12-åring. Som 15-åring spelade han med Little Jimmy Mae. Han kom snart också att upptäckas av Muddy Waters, flyttade snart in i dennes hus i Chicagos South Side och spelade som förste vite musiker i dennes band under hela perioden 1967-1972. Första albumet han hörs spela munspel på med Muddy är After The Rain från 1969.

After The Rain med Muddy Waters

Paul blev också skicklig gitarrist och sångare och bland andra han spelat med är Louisiana Red på en Europaturné 1976. Han finns senare med på Muddys son Big Bill Morganfields debutalbum Rising Son från 1999

En bekant från tiden med Muddys band var gitarristen Hubert Sumlin, När denne gav ut albumet About the Shoes 2003 fanns Oscher med på gitarr, sång och munspel. Bland övriga som spelade på den var fanns även Keith Richards, Levon Helm och Eric Clapton. Den skivan vann en Grammy.

Skivor i eget namn kommer inte förrän i slutet av 90-talet och under 00-talet har han bl.a gett ut fyra album på etiketten Blues Fidelity.

CDn Alone With The Blues från 2004

Paul Oscher flyttade 2011 till Austin där han spelade på klubbarna och var mycket populär. Han gjorde också skivinspelningar där, bl.a spelar han på Murali Coryell senaste album.

Pauls sista CD kom 2018 på Blues Fidelity

Han hade en fantastiskt fin hemsida och här finns en underbar dokumentärfilm på 16 minuter med hans story. Mycket välgjord.

https://pauloscher.com/videos?fbclid=IwAR0mIPnlLtquaqkcZP3eHGs2MMD1E2tO29iDascBcWfZCqGobqT_43RpOn8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *