EP med Ulla Sjöblom och Zarah Leander i samlingen -Torsdag 22 april 2021

Ulla Sjöblom (1927-1989) var främst skådespelerska men gjorde också några skivinspelningar av högsta klass. Det var först 1956 hon kom på skiva. Hon hade gett ut en barn-EP tidigare samma år, men detta är hennes första vis-EP. Hon kompas av Gunnar Svenssons Orkester.

EPn innheåller tre franska visor översatta av Lars Forssell ; Jag står här på ett torg , Säg vad ni vill och Marknadsminne får här sina definitiva tolkningar. Den fjärde låten Visan om Berlin är tysk och översatt av Staffan Tjerneld.

Tyvärr blev det bara några få EP-skivor med Ulla på 50-talet. Hon gick därefter helt på skådespeleriet. Med stor framgång. Först 1983 hör vi henne igen när hon ger ut ett album med Sonja Åkesson-texter. Även detta helt enastående.

Zarah Leander (1907-1981) var desto flitigare på skiva och en sångerska och skådespelare med lång karriär. I såväl Sverige som Tyskland ett stort namn länge. Hon skivdebuterade 1930 på Odeon. Ett skivbolag hon fanns kvar på fram till 1958. Min EP är från 1955. Norsk pressning på skivan men med svenskt omslag,

På de två översta låtarna kompas hon av Åke Jelvings orkester och på de andra två av Sune Waldimirs orkester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *