EP i samlingen med Svante Thuresson och Bengt-Arne Wallin – Fredag 23 april 2021

Svante Thuresson hade spelat in skivor med gruppen Gals And Pals innan hans solokarriär på samma skivbolag började. Det fina Metronome där man tog hand om sina artister på ett alldeles enastående sätt. Detta är första EPn och den kom 1966.

Nygammal vals blev Svantes genombrott när den vann 1966 års Svenska sångfestival. (Först från 1967 kallades den Melodifestivalen.) Det var den första duetten att vinna tävlingen och Svantes sångpartner var Lill Lindfors. Men eftersom de låg på olika skivbolag blev det två skivversioner. Svante som här med Gals and Pals-sångerskan Ulla Hallin och Lill med Östen Warnerbring,

Svante och Lill tävlade i Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne i Luxemburg 5 mars 1966 och kom faktiskt tvåa, slagna bara av österrikaren Udo Jürgens och dennes Merci, Chérie.

Nygammal vals var skriven av Bengt-Arne Wallin med text av Björn Lindroth. Wallin blev även tvåa i den svenska tävlingen med musiken till låten Monte Carlo framförd av Carli Tornehave. Här är en EP med Bengt-Arne Wallin.

Bengt-Arne Wallin (1926-2015) är en gigant inom svenskt musikliv. Han började som trumpetare hemma i Linköping på 40-talet och bland hans första engagemang var i Malte Johnsons orkester i Göteborg för att vidare spela med Seymour Österwall på Nalen 1951-52. Därefter kom en lång period i Arne Domnérus orkester åren 1953-1965. Under de här åren var han även med i Harry Arnolds Radioband samt gav ut en del egna skivor som den idag klassiska och banbrytande LP-n Old Folklore in Swedish Modern från 1962. Min EP är från 1956.

Som arrangör och kompositör blev han med åren allt mångsidigare och hans karriär blev lång. Ända fram till sin död var han aktiv och jag såg honom som dirigent för Bohuslän Big Band och Jan Lundgrens Trio så sent som 26 april 2015 på Stora Teatern i Göteborg. Under två hela timmar (i två avdelningar) var han igång. Imponerande. Jag fick två LP signerade av honom den gången.

Hans album Wallin/Wallin från 1971 är speciellt. Här arrangerade han Johan Olov Wallins psalmer. Med sånginsatser av Tommy Körberg och Ann-Kristin Hedmark.

Bengt-Arne Wallin avled den 23 november 2015 och blev 89 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *