Ray Adams på EP och i bok -Torsdag 29 april 2021

Ray Adams var norrmannen som blev ett stort namn i Sverige i början av 60-talet. Med Violetta fick han en dunderhit när den gick in på andraplats på den allra första Tio i Topp-listan 14 oktober 1961. På samma lista blev han även åtta med låten Soria Moria. De bägge låtarna var inspelade i Olympic Studios i London med en blott 17-årig Tony Hatch som arrangör och orkesterledare.

Han föddes 22 mars 1931 i Oslo och hette egentligen Ragnar Asbjörnsen, under vilket namn han skivdebuterade hemma i Norge 1957. Från 1961 var det dock artistnamnet Ray Adams som gällde.

Violetta hade låten You Belong To My Heart som baksida på singelutgåvan. Det kom ut en rad EP med Ray Adams i Sverige. Huvudnumret på den nedan från 1961 var hans tredje och sista Tio i Topp-hit Little Rose-Mary. Under 1962 var han följaktligen ett stort dragplåster i folkparkerna. Han turnerade dryga fyra månader den sommaren och lär ha varit den näst efter Lill-Babs högst betalade artister. En siffra på 145 folkparksframträdanden plus 35 av privata arrangörer finns nämnd i boken om honom.

Boken Hör min sång skrevs Ingmar Norlén kom ut 2001. Den är på 190 sidor med fullständig diskografi och innehåller fyra låtar på CD: Violetta, De tusen sjöars land, I Like Your Kind Of Love och Inget kommer i en knuten hand. Ray avled den 4 augusti 2003 och hade då sedan 1982 varit bosatt i Uddevalla.

En kommentar Lägg till din
  1. Lustigt att boken har den svenskspråkiga titeln “Hör min sång Violetta” fast Ray Adams endast sjöng låten på engelska, “Hear my song, Violetta”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *