Eric Burdon 80 år idag – Tisdag 11 maj 2021

Eric Burdon föddes 11 maj 1941 i Newcastle upon Tyne, England. Av många inklusive mig ansedd som den främste sångaren av dem alla i 60-talets brittiska våg. I stenhård konkurrens förstås. Mycket om honom kan man läsa i denna bok Wild Animals nedan jag skaffade när den kom 1986. Redan 1980 hade Eric kommit med memoarerna I Used To Be An Animal, But I´m All Right Now. Han kom med ännu en memoar Don´t Let Me Be Misunderstood 2001.

Han började sin karriär i The Animals 1962 för att från 1967 driva sitt egna i Eric Burdon & The New Animals snart kortat till Eric Burdon & The Animals. Under 1970 lierade han sig med amerikanska R&B/soulgruppen War och det blev två fantastiska album ; Eric Burdon Declares War (april 1970) och dubbeln The Black-Man´s Burdon (september 1970) skaffade jag när de kom ut. De gjorde sedan ett sista album ihop; Love Is All Around 1976.

The Animals i originalsättning gjorde två comebackalbum. Först Before We Were So Rudely Interrupted 1977 och därpå Ark 1983. Sedan 1970-talet har Burdon gett ut ett dussin soloalbum där det senaste är ´Til Your River Runs Dry från 2013. The Animals valdes in i rock And Roll Hall of Fame 1994.

Jag fick tyvärr inte uppleva Eric live under Animals-tiden, men såg honom iallafall i en fin konsert på Kåren i Göteborg 12 januari 1985.

Första gången han kom till Göteborg var med the Animals till Lisebergs Konserthall 2 maj 1965. Han kom med Eric Burdon & the New Animals till Cue Club i januari 1968 och när de i maj samma år kom tillbaks och då till Lisebergs Pop In Club var det under namnet Eric Burdon & The Animals. Konstellationen Eric Burdon & War kom till Konserthuset 25 januari 1971.

3 kommentarer Lägg till din
  1. Hej! Kul att du gillar Eric. Jag hade förmånen att träffa honom 1985 när de spelade i Malmö. Jag hade ringt till honom, han bodde då på Menorca, och sa: ”Hello Eric, you don’t know me but I know you”, anspelande på att jag från det jag första gången hörde The House… älskade hans musik och köpt alla skivor. Jag fortsatte med att fråga om jag fick träffa honom när de skulle spela i Malmö. Han sa ja och vi sågs först på hans hotellrum där jag gjorde en intervju och åkte sedan med bandet till KB och var sedan med på efterfesten. Jag har ett fint foto av oss två. Sedan åkte jag med under några dagar till Stockholm och Uppsala. I Uppsala satt vi några timmar i restaurangen och tog några drinkar före konserten pratande om bland annat våra respektive barn och mycket annat. Tjugo år senare var Eric tillbaka på KB och efter konserten lyckades jag ta mig back stage och satt själv med Eric i ungefär en timme. Ett livs dagdrömmar hade blivit verklighet. Jag skrev senare ut intervjun och försökte sälja den till en svensk musiktidning men fick inget napp. Eric har aldrig fått samma uppmärksamhet som andra band, tyvärr. Det berodde enligt Eric själv på att han aldrig haft ett skivbolag som seriöst har backat honom. När de var i Stockholm 1985 var de uppe hos Polar (Abbas skivbolag) men det gav inte heller något. Eric har skrivit två intressanta böcker. Dem kan du nog hitta på nätet. Bästa hälsningar Frederic Täckström.

  2. Underbart att höra att du har träffat Mr Burdon. Han tillsammans med War är det jag älskar mest.
    Jag försökte leta rätt på honom när jag var i Joshua Tree 2016, men lyckades inte. Tack för att du delade med av dina erfarenheter
    Mvh
    Annika Björk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *