Svante Thuresson död – Torsdag 13 maj 2021

En sorgens dag när det meddelades att Svante Thuresson avlidit den 10 maj. Han föddes 7 februari 1937 i Stockholm och blev alltså 84 år. Jag fick träffade honom några gånger uppe på Radio Göteborg och även vid ett tillfälle 2011 efter en konsert i Kungsbacka. Han signerade några av min album.

Jag såg honom fyra eller fem gånger bara i Kungsbacka Teater det senaste decenniet. Han kunde som få andra sångare även fungera med storband. Jag minns en fantastisk föreställning som gick under namnet Back To Basie med underrubriken Svante Goes Beppe. Den gången med Kungsbacka-bandet All Time Big Band bakom honom. Denna show blev sedan utan Basie-låtarna och storbandet en långkörare i en lite intimare sättning med Claes Crona Trio.

Svante var ytterst aktiv upp till för bara ett och ett halvt år sedan. En otrolig karriär bara fortsatte genom decennierna och på en så hög nivå så man trodde inte det var sant. Rösten och timingen var unik.

Då jag inte kan hitta min recension av Svante möter Beppe Wolgers kör jag här en verkligt genomarbetad recension skriven av Mats Hallberg i Kulturbloggen när den gavs på Stora Teatern i Göteborg i november 2019.

Svante började sin skivkarriär på Metronome med Gals and Pals. Här gör han också många av sina bästa soloalbum . Metronome köptes upp av Warner Music Sweden och dessa skrev idag följande text på sin facebooksida

“Landets coolaste röst har tystnat vid 84. Det känns obegripligt eftersom Svante Thuresson kändes helt evig. Detta inte bara allmänt på den svenska schlager, jazz och popscenen – han hade ju en remarkabel bredd – utan även för oss på Metronome och numera Warner. Redan på 1950-talet dök sonen av Vasastaden i Stockholm upp som trummis. En bit in i 60-talet hamnade han på Metronome som medlem i vokalgruppen Gals and Pals. Det följdes lite senare i decenniet av en solokarriär som omfamnade allt från starka tolkningar av soul och pop till krogshower. Han vann även Melodifestivalen 1966 med “Nygammal vals” tillsammans med Lill Lindfors. Metronomes grundare Anders Burman brukade ofta peka på Svantes “Du ser en man” som en topp i Burmans så stjärnspäckade bana som producent. Därefter har åren gått men Svante har bestått. Mellan golfrundor och matcher med sitt älskade Djurgården gjorde han oändliga turnéer och shower. Ofta på temat Beppe Wolgers, som en gång myntade uttrycket “hip man” för Svante. Även på skiva var Svante i högform med jämna mellanrum. Som på 2000 års “Nya kickar”, producerad av senare Metronome-kollegan Pernilla. Andersson. Eller formtoppen 2011 då han både gjorde Stockholmshyllningen “Regionala nyheter” och julplattan ”En cool jul”. Landets ende crooner är borta. Vi tackar en evig gentleman för alla enorma bedrifter i musikens tjänst under över 60 år. Saknaden kommer att bli total.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *