Bruce Springsteen mottagare av Woody Guthrie Prize -Måndag 17 maj 2021

Förra veckan erhöll Bruce Springsteen det fina Woody Guthrie Prize. Ett pris som ges till någon som verkar i Woody Guthries anda. Trubaduren, låtskrivaren och författaren som föddes 1912 i Oklahoma och avled i new York 3 oktober 1967 efter att varit konvalescent i Huntingtons sjukdom under lång tid.

Woody Guthrie är den stora portalfiguren inom amerikansk folkmusik, aktiv i USA:s arbetarrörelse och skrev krönikor i amerikanska kommunistpartiets tidning The Daily Worker. Hans delvis fiktiva självbiografi Bound For Glory publicerad 1943 är en klassiker.

Här talar Springsteen med Woodys dotter Nora Guthrie.

Springsteen gjorde också en 21 minuter lång konsert. Fyra akustiska låtar. De två första skrivna av Woody Guthrie; Tom Joad och Deportee. Därefter två av Springsteens egna; Across The Border och The Ghost Of Tom Joad. Dessa spelade Springsteen in på albumet med den senare titeln från 1995.

Här är tidigare vinnare av Woody Guthrie Prize sedan starten sedan 2014

2020; Joan Baez

2019; Chuck D.

2018; John Mellencamp

2017; Norman Lear

2016; Kris Kristofferson

2015; Mavis Staples

2014: Pete Seeger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *