Cher 75 år idag – Torsdag 20 maj 2021

Cher föddes idag för 75 år sedan som Cherilyn Saksatian i El Centro i södra Kalifornien. Hon kom in i studio första gången som bakgrundssångerska på Phil Spector-inspelningar. Första egna skivan kom under namnet Bonnie Jo Mason med singeln Ringo I Love You 1964, därefter en singel som Cherilyn samma år.

1966

När hon träffade Sonny Bono (1935-1998) kallade de sig först Caesar and Cleo men från 1965 blev de Sonny & Cher. Stor succé direkt. Paret separerade 1975 men höll igång sin tv-show till 1977.

Redan i slutet av 1967 hade Sonny & Cher sålt upp emot 40 miljoner skivor världen över. Cher hade samtidigt en solokarriär och fick sin första stora hit våren 1966 med Sonny Bono-låten Bang Bang (My Baby Shot Me Down). En låt som också kom in på svenska Tio i Topp. Hennes första hit var en cover av Bob Dylans All I Really Want To Do vilken nådde plats 15 på Hot 100 hösten 1965. Det blev också namnet på hennes första soloalbum.

Cher växte snart ut till den celebritet vi känner än idag. Hon har vunnit Grammy Awards och Emmy Awards och den omfattande filmkarriären har gett henne en Oscar för bästa huvudroll i filmen Moonstruck (Mångalen). Här skulle jag kunna skriva mycket om hennes meriter men de är tämligen väldokumenterade annorstädes.

I Göteborg har Cher framträtt vid två tillfällen på Scandinavium. Först 1992 och sedan 1999 och på den senare showen var jag på plats. En imponerande show minsann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *