Trumlegenden Roger Hawkins död – Fredag 21 maj 2021

Roger Hawkins avliden igår den 20 maj vid 75 års ålder, En av de mer inflytesrika och flitigaste trumslagarna i musikhistorien. Han föddes 16 oktober 1945 i Mishawaka, Indiana, men kom fram via studiojobb i Muscle Shoals, Alabama. Han var medlem i Muscle Shoals Rhythm Section, de som kallads Swampers. Ett suveränt studioband där även ingick gitarristen Jimmy Johnson basisten David Hood och keyboardisten Barry Beckett. Den senare avliden 2009 och Johnson dog 2019,

De började hos producenten Rick Hall i dennes FAME-studio i Muscle Shoals kring 1966, men bröt sig alla ur 1969 och bildade egna studion Muscle Shoals Studio i närliggande staden Sheffield.

Det stora genombrottet för dem kom när Atlantic och deras producent Jerry Wexler började förlägga inspelningar nere i södern. Bland otaliga klassiker inom R&B och rock Hawkins och hans kompisar spelat på kan nämnas dessa USA-hits:

Mustang Sally, Land of a 1000 Dances, Hey Jude med Wilson Pickett

When a Man Loves a Woman och Take Time To Know Her med Percy Sledge

I Never Loved A Man (The Way I Love You), Respect, Since You´ve Been Gone, Chain of Fools och Think med Aretha Franklin

I’ll Take You There och Respect Yourself med The Staple Singers

Old Time Rock and Roll och We´ve Got Tonight med Bob Seger

I´m Your Puppet med James & Bobby Purify

Slip Away med Clarence Carter

I´d Rather Go Blind och Tell Mama med Etta James

Loves Me Like A Rock och Kodachrome med Paul Simon

Utöver dessa finns Hawkins med på inspelningar med bl.a ; Otis Redding, Johnnie Taylor, Duane Allman, Joe Cocker, Rod Stewart, Bobby “Blue” Bland, Boz Scaggs, Linda Ronstadt, Albert King, Jimmy Buffett, Willie Nelson, Jimmy Cliff, Merle Haggard, Delbert McClinton, Levon Helm och Traffic.

Baksidan på Shoot Out… LPn 1973. Roger Hawkins tvåa från vänste

Med Traffic gjorde Hawkins och David Hood från the Swampers albumet Shoot Out At The Fantasy Factory 1973 och de turnerade också med gruppen vilket blev till albumet On The Road senare 1973. Det senare taget från deras många spelningar i USA. De kom också till Europa med Traffic våren 1974; en spelning i Frankrike, fyra i Italien och tio spelplatser i England där avslutningen var på stora Reading-festivalen i augusti. Det blev enda Europaturnén för Roger Hawkins Inte heller David Hood kom att turnera igen i Europa förrän han överraskande kom hit med the Waterboys 2015. T. om till Göteborg där jag fick höra David spela på Lorensbergsteatern.

.

2 kommentarer Lägg till din
  1. Förvånar mig att du inte uppmärksammat att Lloyd Price dog för 2 veckor sen. Har var ju ganska känd minst sagt,

    1. Oj Har jag missat helt. Får göra något om det snarast. En av de verkligt stora inom R&B. Claes-Håkan Olofsson på Radio Nostalgi intervjuade honom en gång i USA och jag tror de programmen gått i repris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *