Lloyd Price avliden i början av maj – Lördag 22 maj 2021

Legendariske Lousiana-artisten Lloyd Price avled den 3 maj på ett sjukhem i New York efter komplikationer av diabetes. Jag kan inte begripa att jag missat detta fram till nu. Det skrevs om det i vissa svenska dagstidningar ser jag nu, om än inte några längre artiklar. Det lär bli helsidor i Mojo, Uncut och Vintage Rock i kommande nummer för Price var en av de verkligt stora och banbrytande artisterna inom R&B-musiken på 1950-talet.

Lloyd Price föddes 8 mars 1933 i Kenner, en förstad till New Orleans. Han lärde sig tidigt spela piano och trumpet men var framförallt sångare och låtskrivare. Hans lycka var när han fick skivkontrakt med Speciality Records där hans första hit var rockklassikern Lawdy Miss Clawdy från 1952, med Dave Bartholomews band i kompet där Fats Domino spelade piano.

Lloyd fick ytterligare fyra Top 10 R&B-hits 1952-53 innan han 1954 tvingades till militärtjänstgöring i Korea. Väl hemma i New Orleans igen hade Art Rupe på Speciality hittat Little Richard och Larry Williams så Price fick inte fortsätta på etiketten. Som den affärsman han redan då var kom han då att bilda egna bolaget KRC, från vilket han licensierade sina inspelningar till ABC-Paramount.

Han skrev själv sina låtar – i stort sett alla ihop med Harold Logan – och fick nu hits som Just Because (1957), Stagger Lee (1958), Personality och I´m Gonna Get Married (båda 1959). Hans första album kom 1959 och fick namnet Mr. “Personality” och det blev också Lloyd smeknamn genom alla år.

Price och Logan bildade 1962 Double L Records där bl.a Wilson Pickett gjorde sina första inspelningar. De startade också klubben Birdland i New York City, men detta fick ett tragiskt slut när Harold Logan när mördades på sitt kontor 1969. Price bildade samma år sitt tredje skivbolag benämnt Turntable. Han fortsatte under resten av sitt liv med diverse musikprojekt som producent, artist och bokningsarrangör.

Under 70-talet samarbetade han bl.a med boxningspromotorn Don King och de låg bakom den berömda matchen Rumble in the Jungle mellan Muhammad Ali and George Foreman in Kinshasa, Zaire 1994.

1999

Lloyd fortsatte att uppträda ända fram till 2019, bl.a med många shower i Las Vegas. Han kom på en Europaturné 1993 ihop med Jerry Lee Lewis, Little Richard och Gary U.S. Bonds. 2005 turnerade han med soulsångarna Jerry Butler, Gene Chandler och Ben E. King i paketet Four Kings of Rhythm and Blues. Detta filmades och finns på DVD. Lloyd valdes in i Rock And Roll Hall Of Fame 1998.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *