Möte med Jason And The Scorchers i Stockholm 1984 – Onsdag 9 juni 2021

Counryrockbandet Jason & The Scorchers kom från Nashville och deras första album Fervor kom 1983. Först på lilla Praxis Records där det var ett s.k minialbum med bara sex låtar. När EMI America tog över skivan 1984 kom det med ett tillagt spår. Öppningsspår blev en rivig cover av Dylans Absolutely Sweet Marie. Den låten gavs ut som singel med gruppens egna Help There´s A Fire som b-sida. Videon till den visades i Kaj Kindvalls SVT-program Videobeat vilket ledde till att svenska EMI gav ut den med omslaget nedan.

Gruppen kom på sin första Europaturné även till Stockholm den 15 maj 1984. Det var för att göra press och för en spelning på lilla Studion vid Stureplan. Jag fick via EMIs artistansvarige Sven-Åke Peterson träffa den då 24-årige Jason Ringenberg innan konserten. Fick en bra stund i lung och ro med den mycket extroverte och rolige sångaren och även lite snack med gitarristen Warner Hodges, trummisen Perry Baggs och basisten Jeff Johnson. Bandade och en del sändes i radio och en artikel kom i Allas Veckotidning.

Det var en alldeles lysande spelning bandet gjorde på Studion. Vi blev helt tagna av energin i musiken. Det var countryrock som jag aldrig hade hört den live och Jason var något alldeles extra som frontman. Jag minns att jag stod bredvid de lika begeistrade norska journalisterna Tom Skjeklesæther och Tore Olsen som hade kommit ända från Oslo för att skriva i sin tidning Puls.

LPn ovan var deras första riktiga för EMI America och den kom 1985. Den 27 juni 1985 såg jag gruppen live igen. På väg till Roskilde-festivalen hade vi stannat till på KB i Malmö. Fantastisk att se dem även denna gång och på ett lite större ställe. De följde upp med ett tredje lyckat album Still Standing från 1987. Placeringar på de tre albumen på Billboards albumlista blev 119 för debuten och sedan plats 96 resp. 91. Kanske inte så imponerade när bara ser placeringarna, men deras betydelse för att sprida tuff modern countryrock var stor.

Bandet finns kvar än idag och spelar emellanåt med Warner E. Hodges kvar, ny basist är Al Collins och på trummor minsann svenske Pontus Snibb. Warner har dessutom eget band som är klara för Sweden Rock 2022. Jason har också länge verkat som soloartist och den första egna kom 1992, One Foot In The Honky Tonk.

Jag har sett Jason Ringenberg solo några gånger. Till Pustervik kom han 2002 och då fick jag signerat alla de skivor du ser i inlägget. Jason kom också helt solo till Röda sten nere vid Klippan en oktoberkväll 2005. Senast han var i Göteborg var det åter på Pustervik 2018 och han var bokad för en konsert där sommaren 2020 men pandemin ställde till det. I år har han gett ut soloalbumet Rhinestoned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *