Jazz Samba med Stan Getz och Charlie Byrd är en jazzklassiker i min samling – Lördag 19 juni 2021

Jazz Samba -LPn med altsaxofonisten Stan Getz och gitarristen Charlie Byrd plus fina kompmusiker var en sensation när den kom ut 1962. Jag har tidigare ägt den i en europeisk nypress, men har nu äntligen en amerikansk originalpressning.

Skivbolaget Verve var ett kvalitetsmärke startat 1956 av promotorn m.m. Norman Granz. Denne skapade turnépaketen Jazz at the Philharmonic och spelade in skivor under många år med ett flertal av jazzens stora namn som Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Coleman Hawkins, Sarah Vaughan, Count Basie och Duke Ellington.

Ett av Verves mest sålda album bör detta ha varit. Listetta på Billboards albumlista där den fanns med i hela 70 veckor. Charlie Byrd hade turnerat i Brasilien med sin trio och blev inspirerad att förena den då aktuella och fräscha samban/bossa novan med jazzmusik, Mest spelad blev förstaspåret Desafinado, som också som singel nådde plats 15 på Hot 100-listan. Den kom också att nå plats 11 på Englandslistan. Den liksom Samba de una nota var skriven av Anton Carlos Jobim. Till skillnad mot den tyska utgåva jag hade tidigare är här ett utvikomslag med en hel sida text om musiker och låtar.

2 kommentarer Lägg till din
  1. Hej Leif!

    Hoppas du mår bäst. Älskar din blogg, är ett troget fan!! Jag ska släppa musik snart, hade vart så kul om du ville lyssna. Om du är intresserad – hur skickar man den enklast till dig?

    Bästa,
    Amanda Jerlov

    1. Hej Amanda. Kul att du hittat min blogg. Jag gör inte några recensioner av nya skivor egentligen alls nuförtiden. Det var förr när jag jobbade på Sverige Radio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *