Svenska musikal-EP i min samling + Gösta Rybrant i senaste Snedtänkt – Måndag 28 juni 2021

På 60-talet kom det ut många svenska musikalskivor. Här är några av dem. Först Mary Poppins från 1965 med Marianne (Nilsson men från 1966 med efternamnet Kock), Gunnar Wiklund och Thore Skogman.

The Sound of Music var en av de allra populäraste musikalerna. Den skrevs med musik av Richard Rodgers och text av Oscar Hammerstein II Uruppfördes på Broadway 1959 och kom i den mycket berömda filmversionen 1965. Det kom samma år en svensk EP på ScanDisc med fyra låtar framförda av Ulla Sallert och barnkör.

De svenska texterna till denna liksom till Mary Poppins skrevs av flitige Gösta Rybrant (1904-1967). Om denne man som stundom kallades Flips handlar säsongens sista Snedtänkt med David Nessle och Kalle Lind. Du kan hitta det programmet via Sveriges Radios P1. Hela 92 minuter långt.

Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig” var en amerikansk musikal av Abe Burrows, Jack Weinstock och Willie Gilbert med musik och sångtexter av Frank Loesser. De svenska texterna skrevs av Gösta Bernhard och Stig Bergendorff.

Den här musikalen hade urpremiär på Broadway 1961 och fick sin Sverigepremiär på Oscarsteatern i Stockholm i september 1964 där den gick fram till 1966. Jarl Kulle spelade den unge fönsterputsaren Finch, företagsledaren Biggley av Sigge Fürst och Anna Sundqvist spelade dennes sekreterare Hedy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *